Polis på krogen ska minska våldet

Studier visar att både minderåriga och allt för berusade personer får köpa alkohol på krogen trots att det strider mot alkohollagen. Nu satsar polisen på ökad tillsyn för att minska våldet på och omkring krogarna.

Bakgrunden är ett samarbete mellan Rikspolisstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut (FHI) och länsstyrelserna. Ett 90-tal poliser och handläggare från länsstyrelserna har specialutbildats för en effektivare tillsyn.

– Minskad berusning i krogmiljö leder till ett minskat antal våldsbrott, säger Ulrika Herbst, chef för Polisavdelningen vis Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande. En ansvarsfull alkoholservering är viktig och den upprätthåls genom ett bra samarbete mellan krögare, tillsynsmyndigheter och polisen.

När FHI gjorde undersökningar på landets krogar för ett par år sedan fann man att i genomnitt hälften av de personer som spelade kraftigt påverkade eller underåriga fick köpa alkohol.

Enligt FHI kan man se ett direkt samband mellan våld och skador i krogmiljö och nivån på berusningen hos gästerna. Efter att ha utvärderat”Ansvarsfull alkoholservering”, en metod som syftar till att minska överservering och servering till unga, har man visat att samhället kan spara stora pengar på att minska våldet på krogen.

– Det finns stora vinster, säger Matz Larsson, chef för tillsynsavdelningen vid Statens Folkhälsoinstitut. Polisen är en viktig aktör i tillsynen av landets krogar. Nästa steg blir att förbättra samarbetet mellan kommunerna och polisen.

Accent har tidigare skrivit om krogarnas överservering i bl.a. nummer 1/08. Du kan ladda hem en pdf här.

Pierre Andersson


Mer från Accent