Årets lobbyist

Ostlänken årets lobbyist – inte IOGT-NTO

Åretslobbyist blev inte IOGT-NTO och Alkoholpolitiskt forum, som tillsammans var en av kandidaterna. Istället blev det Nyköping-Östgätalänken AB som i mer än tjugo år kämpat för dubbelspårig järnväg mellan Stockholm och Linköping.

Göran Forssberg, ordförande i Nyköping-Östgötalänken och tidigare kommunalråd i Nyköping,, mottog utmärkelsen av tidskriften Resumé på onsdagkvällen.

Det var sextonde gången utmärkelsen delades ut.

IOGT-NTO var, tillsammans med Alkholpolitiskt forum, en av cirka tio kandidater juryn hade att välja bland.

− Bara att vi blir påtänkta i de här sammanhangen är stort, säger Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO, som inte är allt för besviken över att IOGT-NTO inte fick utmärkelsen.

Nykterhetsrörelsen har ändå utmärkt sig under året. Först blev Almedalsdrinken utsedd till Årets snackis i Almedalen av Pronto Communications. Därefter utsåg pr-byrån Westanders Almedalsdrinken till “hetast i Almedalen”.

− Hade nykterhetsrörelsen utsetts till årets lobbyist hade det blivit storslam, säger Sara Heine, verksamhetschef på IOGT-NTO.

Juryn som utsett Årets lobbyist 2012 bestod av Sofia Arkelsten, ordförande i riksdagens Utrikesutskott, tidigare partisekreterare för M, Jan Larsson, kommunikationsdirektör Nordea, tidigare statssekreterare hos Göran Persson, Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet & krönikör i Expressen, Johan Thor, commercial director GlaxoSmithKline, Årets Lobbyist 2008 och Claes de Faire, chefredaktör Resumé.

Juryns motivering till Årets lobbyist 2012:

I budgeten 2012 gav regeringen besked om att hela sträckan Stockholm-Linköping ska byggas ut till dubbelspår med start 2017. Aktörerna bakom Ostlänken har ända sedan 90-talet ägnat sig åt konsekvent lobbying i frågan. På infrastrukturområdet tävlar många om att få pengar till ”sitt” projekt. Lobbyföretaget Nyköping-Östgötalänken har lyft fram en helhetslösning och pekat på nationella behov. De har över partigränserna och över en länsgräns fått kommuner och andra regionala aktörer att verka i samma riktning. De har arbetat strukturerat, genomtänkt och nått resultat.

Mer från Accent