Opiumpris tredubblat i Afghanistan

DRUGNEWS. En växtsjukdom slog ut halva den afghanska opiumskörden förra året. Priset på råopium har därefter tredubblats vilket gör att färre bönder väljer odla andra grödor än vallmo.

Enligt officiell afghansk statistik är cirka 1,7 miljoner afghanska bönder beroende av opievallmo för sin inkomst. Västländer har årligen fonderat miljontals dollar för att locka bönderna att övergå till andra grödor än vallmo, men lyckas endast i distrikt som militärt kontrolleras av NATO och Isaf-styrkor.

Efter att förra årets opiumskörd halverades på grund av en ovanlig växtsjukdom har priset på opium tredubblats, vilket ger till följd att bönderna väljer odla vallmo i stället för till exempel vete. Över 90 procent av heroin i världen görs av opium från Afghanistan.

– Att priserna höjts så dramatiskt senaste året gör att vi inte lyckas förmå bönderna odla annat än vallmo. Det innebär också att talibanerna kommer få större inkomster eftersom de tar hand om en stor del av inkomsterna från försäljningen, säger Afghanistans narkotikaansvarige minister, Mohammad Ibrahim Azhar, till BBC.

Opium- och heroinhantering sprider missbruk och död runt världen, men leder även till intäkter för upprorsrörelser och instabilitet i Gyllene halvmånen (Afghanistan, Pakistan m fl.).

En ökad opiumodling i Gyllene triangeln (Burma, Laos och Thailand) konstaterades ifjol.

Drugnews/BC

Mer från Accent