Cannabis

Opinionen för legalisering av marijuana växer i USA

Fler och fler amerikaner testar marijuana. Användningen av marijuana för medicinskt bruk har gjort marijuanarökning "rumsrent" och motståndet mot legalisering minskar.

År 1969 var 12 procent av amerikanska folket för legalisering och fyra procent hade testat själva. I år visar en Gallupundersökning att andelen vuxit till fyrtio procent.

– Stödet för legalisering har ökat de senaste sex eller sju åren. Jag är förvånad över hur länge det har fortsatt att öka, säger Peter Reuter, professor vid University of Maryland, till CNN.

Peter Reuter har trettio års erfarenhet av drogpolitisk forskning. Hans tror att de två faktorer som påverkat mest är att medicinsk marijuana har gjort det mindre stigmatiserat att röka marijuana samt att antalet amerikaner som testat fortsätter att öka.

Han säger också att det blev tydligt att motståndarna är en minskande skara när de inte lyckades mobilisera tillräckligt för att stoppa legaliseringen av marijuana i Washington och Colorado.

– Det var en tydlig signal om att staten inte längre är beredd att föra den här kampen. Även om jag inte ser en legalisering över hela USA inom den närmaste framtiden så kunde Vita huset enkelt ha stoppat lagändringrna i Colorado och Washington om de hade velat, säger han.

Även tonen i debatten antyder att en majoritet av USA:s invånare snart är för legalisering, skriver CNN. Sedan 1973 har 16 stater avkriminaliserat innehav för eget bruk och nu rör diskussionen snarare hur beskattningen ska gå till efter en legalisering, hur det ska distribueras och andra detaljer, än om det ska vara förbjudet eller inte.

Källa: CNN

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer