cannabis

Olagligt att odla cannabis – även i nöd

Inte ens ömmande skäl gör det lagligt att odla och röka cannabis. Det slår Högsta domstolen fast.

Högsta domstolen går på Svea hovrätts linje och dömer den ryggmärgsskadade mannen, som odlat och använt cannabis för att lindra sina nervsmärtor. På grund av omständigheterna anses brottet vara ringa och mannen döms till dagsböter. Det skriver Högsta domstolen på sin webbplats.

– Min spontana kommentar är att det ändå är skönt att hela den här processen är över. Det har kostat mycket både fysiskt och psykiskt. Så oavsett utfall är det skönt att det är över, säger mannen till SVT Nyheter.

Mannen, som är förlamad från bröstet och nedåt efter en olycka, har odlat cannabis hemma i tvättstugan. Av cannabisen har han framställt olja för att använda som medicin mot sina smärtor.

Han kan dock fortsätta använda cannabis mot sina smärtor. Sedan februari i år ingår han i den handfull patienter som får cannabis utskriven på recept med licens från Läkemedelsverket.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer