Obama uppmanas åtala Kalifornien

DRUGNEWS. I ett brev uppmanar alla nio tidigare chefer för amerikanska narkotikabyrån, DEA, president Barack Obama att åtala Kalifornien om marijuana legaliseras. En folkomröstning är planerad i november. Ex-polischeferna menar att förslaget hotar federala lagar och deras auktoritet.

Brevet skickades 25 augusti till justitieminister Eric Holder och kommenteras vid en presskonferens på måndag. De före detta cheferna för narkotikaagentbyrån menar att förslaget att tillåta odling, innehav och distribution av marijuana i Kalifornien bryter mot nationella lagar och internationella konventioner som USA undertecknat.

De anser att proposition 19, som det folkomröstas om 2 november i Kalifornien, hotar landets lagar, på samma sätt som Arizonas nya omstridda immigrationslag som tvingar invandrare att bära legitimation och uppehållningstillstånd för plötsliga kontroller. En delstatsbestämmelse som president Obama har kritiserat och försöker undanröja.

Striden om cannabis i USAhar pågått länge. Legaliseringsrörelsen hoppades att med Obama skulle det vara lättare att flytta fram sina positioner. Hundratals dispensärer för ”medicinsk marijuana” finns idag i minst 14 delstater och regeringen har uppmanat åklagare att inte jaga ägare och kunder. De kan med en läkarrekommendation i hand lagligt köpa och röka marijuana, officiellt mot olika krämpor och besvär.

I Kalifornien förespråkas nu total legalisering av cannabis, även av ekonomiska orsaker. En beskattning av en reglerad handel påstås motverka delstatens budgetunderskott. Ökad smuggling från Mexiko och ligor som har illegala odlingar på amerikansk mark har skyndat på krav på reglerad handel.

President Obama har hittills legat lågt om de legaliseringsförsök som pågår. Det är istället hans narkotikaansvarige, Gil Kerlikowske, som upprepat att USA inte avser legalisera droger, vilket skulle bryta mot ingångna avtal och leda till ökat drogmissbruk.

Förre drogtsaren och läkaren Robert DuPont undrar i en debattartikel i Washington Post varför regeringen inte agerar mot Kalifornien och andra delstater som har legaliserat ”medicinsk marijuana”, då man agerat mot immigrantreglerna i Arizona.

Drugnews/SL

Mer från Accent