Oakland ska bli nya Amsterdam

Dale Clare, en av talespersonerna för Oaksterdam University och proposition 19, visar cannabisodlingen på skolan. ”På de praktiska kurserna där man får lära sig att odla och framställa marijuana har vi cirka 40 elever, på de teoretiska har vi 120”, säger hon. Foto: Joanna Wågström

Oaksterdam University grundades av Richard Lee efter en resa till Amsterdam. Drömmen var att skapa en kopia av den holländska staden i USA. Proposition 19 kan bli det sista steget på vägen dit.

– När ni jobbar som patientrådgivare i en dispensär är det viktigt att ni har en professionell framtoning. Tänk på språket, använd inte ordet gräs, säg cannabis. Det är det korrekta ordet och det hjälper inte vår sak att kalla det något annat, säger Kasim Macaluey till studenterna i klassrummet på Oaksterdam University. Lektionen heter ”Patient­relationer” och handlar om hur man ska sköta en dispensär.

Skolan tränar eleverna inför ett jobb inom cannabisindustrin och 12 000 elever har tagit examen sedan Richard Lee grundade den i Oakland 2007. Inspirationen till skolan fick han under en resa till Amsterdam, därav namnet Oaksterdam.

– Oaksterdam har fyllt funktionen att samla olika aktörer inom branschen. Förut skötte alla sig själva nu har vi skapat en industri, säger Salwa Ibrahim, Richard Lees assistent.

Richard Lee och Jeff Jones, som är den andra författaren till proposition 19, öppnade också de första cannabisklubbarna i Oakland. Under storhetstiden fanns det 16 dispensärer i området. Men efter ett beslut från politikerna i Oakland begränsades antalet till fyra.

Richard Lee och Jeff Jones har med proposition 19 tagit nästa steg på vägen mot att skapa ett nytt Amsterdam. Richard Lee har satsat 1,5 miljoner dollar på kampanjen. 900 000 dollar gick till att samla ihop de 430 000 namnunderskrifter som krävdes för att få med förslaget i valet. Totalt skrev 790 000 personer under.

– Lagen som vi skulle ha velat skriva hade varit en lag som inte hade kunnat vinna. Vi skrev en lag som vi tror kan klara det, säger Jeff Jones och fortsätter:

– Sedan får någon annan ta över och fylla på resten. Det här är väldigt jobbigt och uttröttande.

Joanna Wågström

Mer från Accent