Bosnien

Nytt ungdomshus i Bosnien invigt

Finaste huset i hela stan tillhör nu ungdomarna i IOGT-NTO:s bosniska partnerorganisation CEM. Det har kostat tid, pengar och kraft, men nu är det invigt och klart.

IOGT-NTO-rörelsens bosniska partnerorganisation CEM har åstadkommit underverk med det gamla huset, mitt på torget i centrala Travnik.

– Det blå huset lyser som en pärla. Särskilt med tanke på att husen runt omkring är väldigt nedgångna och grå med kulhål kvar sedan kriget. Ungdomarna i CEM tycker att de har det snyggaste huset i staden. Till och med borgmästaren, som var med på invigningen sa att han gärna ville byta mot stadshuset, säger Sara Heine, chef för IOGT-NTO:s internationella avdelning som var på plats vid invigningen.

Huset, som av ungdomarna själva fått namnet Second home, är ett hus för alla ungdomar.

– Man kan delta i någon av alla aktiviteter som pågår eller starta en egen verksamhet. Man kan spela musik, gå en utildning eller bara hänga. Egentligen kan man göra nästan vad som helst så länge som alla är välkomna. Diskriminering och motsättningar mellan grupper är ett stort problem i Bosnien, säger Sara Heine.

Ett annat krav är att verksamheten ska vara fri från alkohol och andra droger, inklusive tobak.

– Det är väldigt befriande i ett land där till och med kudden på hotellrummet luktar rök, att komma in i ett hus där luften går att andas, säger Sara Heine.

CEM fick löfte om att hyra huset gratis i 15 år mot att de renoverade huset och gjorde det på sex månader.

– Det handlade inte om någon vanlig renovering. Huset var halvt i ruiner när vi var där och besökte dem i december förra året. Det kändes som övermäktig utmaning, med tanke på att det skulle göras vid sidan av den ordinarie verksamheten. Men de lyckades, åtminstone nästan. Det tog åtta månader att få ihop finansiärer och genomföra renoveringen, säger Sara Heine.

Toaletterna före och efter renoveringen. Foto: Sara Heine

CEM är en av de organisationer som stöttas av IOGT-NTO-rörelsen.

– Runt 70 procent av ungdomarna i Bosnien ser ingen framtid. Kriget är fortfarande ständigt närvarande. När jag frågade några ungdomar vart man går om man inte går till CEM, så svarade de till baren. I det perspektivet blir CEM:s verksamhet ännu viktigare.

Som inflyttningspresent av IOGT-NTO-rörelsen fick CEM en metodlåda.

– Vi gjorde i ordning en låda med fyra olika ungdomsmetoder som vi använder i Sverige. De får välja en av metoderna att fördjupa sig mer i. Beroende på vilken av våra organisationer som är upphov till metoden CEM väljer kommer några från den organisationen att åka ner till Bosnien och hålla en workshop om metoden och förhoppningsvis få med sig en massa inspiration hem, säger Sara Heine.

Fotnot: CEM står för Centar za edukaciju mladih, vilket betyder ungefär Centrum för ungdomspedagogik eller centrum för ungdomars utbildning.

Mer från Accent