Nytt snabbt drogtest kan förenkla polisarbete

Brittiska forskare har tagit fram en ny typ av drogtest som enkelt kan tas på plats och som ger svar inom fem minuter. Genombrottet innebär exempelvis att poliser direkt kan identifiera vilka droger en misstänkt bilförare använt.

Det nya drogtestet, Vantixsensorn, liknar ett graviditetstest för hemmabruk  och kostar runt 16 kronor, skriver Daily mail. Än så länge är testet bara på prototypstadiet, men enligt forskarna kan det vara tillgängligt inom två år.

Vantixsensorn har tagits fram för att hjälpa polisen att göra snabba drogtester vid vägkanten. I dagsläget försöker polisen bedöma om den misstänkte har tagit droger genom att kolla på dennes pupiller, balans och koordination. Ibland tas även blodtester, men det är tidskrävande.

Sensorn består av ett halv centimeter brett chip på en plastbit. På chipets yta finns antikroppar som svarar på vissa kemikalier i droger, exempelvis THC-molekylen i cannabis. Chipet kan anpassas så att det kan användas för att upptäcka en lång rad olika droger.

Det enda som behövs för att avgöra om någon har använt droger än en droppe av den misstänktes saliv.

Forskarna bakom chipet säger även att det nya drogtestet kan tänkas användas av föräldrar för att kolla om deras barn använder droger, men att detta naturligtvis skulle vara mycket kontroversiellt.

Jenny Stadigs

Mer från Accent