Alkoholpolitik

Nytt samarbete för afrikansk alkoholpolitik

WHO:s regionkontor i Afrika har skrivit ett samarbetsavtal med FORUT, norska nykterhetsrörelsens biståndsorganisation, som innebär att de tillsammans ska stötta evidensbaserad alkoholpolitik i Afrika.

Syftet med överenskommelsen är att stötta uppföljning av WHO:s globala strategi samt att dokumentera alkoholsituationen i Afrika. I överenskommelsen ingår att utbilda frivilligorganisationer och myndighetsanställda samt teknisk support. Det skriver Dag Endal på ADD:s, Alcohol, Drugs and Development, webbplats.

Enligt överenskommelsen ska de alkoholförebyggande strategierna kopplas till andra utmaningar som HIV/AIDS-prevention, jämställdhet och att utrota fattigdomen.

− Det är brådskande att införa en mer effektiv alkoholpolitik i många afrikanska länder. Det syns i de siffror som kommit från 2010 där alkohol är den främsta riskfaktorn för sjukdom och död i Afrika, söder om Sahara, säger Morten Lønstad, FORUT:s generalsekreterare.

Han oroas över de multinationella alkoholföretagen som fått upp ögonen för Afrika.

− Både befolkningen och regeringar utsätts för tryck från industrins intressen. Vi vet att regeringar efter påtryckningar avstått från att införa en evidensbaserad politik och betydande resurser läggs på att övertyga unga afrikaner att dricka mer, framför allt öl, säger han.

Den nya överenskommelsen är ytterligare ett steg i ett samarbete som pågått några år. För närvarande arbetar WHO AFRO och FORUT tillsammans med att kartlägga regler för marknadsföring i Afrika samt alkoholpolitikens utveckling i Malawi.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer