Finland

Nytt lagförslag: Starköl ska få säljas i finska livsmedelsbutiker

Finlands regeringspartier har enats om ett lagförslag som innebär att finländarna snart kommer att kunna köpa starköl i matbutiken. Kritiska röster menar att det kommer att leda till att alkoholskadorna ökar.

Turerna har varit många vad gäller förslagen till en reformering av den finska alkohollagstiftningen.

Länge motsatte sig Centern, som innehar statsministerposten, tanken på försäljning av starköl i livsmedelsaffärer. I går blev det dock klart att Centern backar. Regeringen – dit även Samlingspartiet (Moderaterna), och Sannfinländarna hör – vill nu höja alkoholprocenten i matbutiker från nuvarande 4, 7 till 5, 5 procent. Det betyder i praktiken att det blir fritt fram för butikerna att sälja såväl starköl som så kallade long drinks och starkare ciderdrycker.

– Det kommer att leda till ökad konsumtion och ökade alkoholskador, säger alkoholforskaren Esa Österberg till Accent.

Förslaget från Samlingspartiet om att i livsmedelsaffärer även få sälja vin vann dock inget gehör.

Det finska systembolaget, Alko, har redan i dag öppet till klockan 20 måndag till fredag. Nu förlängs öppethållningen till klockan 21 på vardagskvällar. Finland har stora problem med det så kallade spritrallyt, det vill säga närheten till EU-landet Estland, och de stora alkoholmängder som lagligt kan föras in därifrån.

Finansminister Alexander Stubb (Samlingspartiet) motiverar avregleringen av alkoholförsäljningen med att den skapar nya arbetstillfällen inom bryggeri- och dryckesindustrin. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Enligt Finlands Läkarförbund har de senaste åren alkoholrelaterade sjukdomar blivit den vanligaste dödsorsaken bland män och kvinnor i arbetsför ålder.

Esa Österberg, alkoholforskare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger till Accent att den nya alkohollagen kommer att leda till ökad sjuklighet och dödsfall.

– Hur mycket skadorna kommer att öka beror till stor del på hur alkoholindustrin och handeln beslutar att prissätta starkölet och andra nya drycker i dagligvaruhandeln, samt vilka drycker de kommer att gynna i sin marknadsföring, tillägger han.

Regeringens gemensamma proposition om förnyad alkohollag ska vara klar före midsommar. Den nya lagen tros kunna träda i kraft tidigast vid årsskiftet.

Mer från Accent