Demokrati

Nykterhetsrörelsen avgörande för rösträtten

Nykterhetsrörelsen var en förutsättning för demokratin. När rösträtten firar 100 år är det dags att påminna om nykterhetsrörelsens betydelse för demokratin – då och nu.

– Nykterhetsrörelsen bör komma ihåg sin egen betydelse, inte tona ned den eller bredden i det egna engagemanget. Det handlade om mycket mer än att ta avstånd från alkoholen. Motståndet mot alkoholen var en nödvändig del av det som behövdes för att mycket annat, som demokratisering och allmän rösträtt, skulle kunna lyckas.

Det säger Åke Wredén, IOGT-NTO medlem och mångårig ledarskribent på Nerikes Allehanda och Eskilstuna-Kuriren.

Även om man skulle kunna välja många olika tidpunkter under några år i början av 1900-talet som var betydelsefulla för den allmänna rösträttens genomförande, är det i år som 100-årsjubileét kommer att firas.

– Merparten av ledamöterna i riksdagens andra kammare tillhörde nykterhetsrörelsen 1918, då den allmänna och lika rösträtten drevs igenom. I båda regeringspartierna, Liberala Samlingspartiet och Socialdemokraterna, var nykteristerna många och hade stort inflytande, säger Åke Wredén.

Han menar att många idag inte känner till vilken betydelsefull kraft nykterhetsrörelsen blev, inte ens i rörelsen. För en del andra är det obekvämt, de vill inte bli påminda om vilka som bromsade eller kämpade emot.

– Det var den politiska högern, ämbetsmannakåren, militären, universiteten, delar av näringslivet, men inte hela. Åtskilliga företagare stödde parlamentarismen och dessutom var småföretagare, lantbruksbefolkning och arbetare väl företrädda i nykterhets- och frikyrkorörelserna.

Nykterhet var mycket mer än en hälsofråga. Det hörde ihop med demokratisering, föreningsfrihet, folkbildning och frihandel.

– Allt detta var en del av att lyfta landet ur social misär och djupa klassklyftor. Man insåg hur den personliga livsstilen gjorde det möjligt med social och ekonomisk utveckling.

Åke Wredén.

Åke Wredén tycker också att det hör till att lyfta fram att nykterhetsrörelsen är internationell. Att den kommer från USA och hade stor betydelse även för demokratiseringen i bland annat Finland, medan metodismen hade en liknande roll i England. Att rörelsen står för internationalism i motsats till nationalism. Vilket gör den väldigt aktuell idag.

– Den demokratiska ordningen är hotad både inifrån och utifrån, det kommer att skaka årets valrörelse på många sätt. Högerextremismen i Europa och USA måste man ta på stort allvar.

Frågor om invandring och integration ska också diskuteras på rätt sätt tycker Åke Wredén.

– Droger har saboterat för nya grupper genom historien. De som kommer nya till ett land är i en utsatt position. Det de möter av svensk alkohol- och drogkultur kan försämra den situationen. De som kommer till Sverige möter många dåliga förebilder, och för detta blundas det i stora delar av integrationsdebatten.

I årets val kommer många att föredra att prata så lite som möjligt om nykterhet tror han.

– Den som framträder med budskap om att alkoholen är samhällsskadlig får alltid en näringslivslobby och populister av många slag emot sig. Det kostar på att ta den typen av strider.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent