Nya razzior mot marijuanadispensärer i USA

Marijuana, marijuanaolja och marijuanagodisar som säljs i en dispensär i Kalifornien. Marijuanan säljs till patienter som fått en rekommendation av en läkare. Foto: Joanna Wågström

USA:s federala narkotikapolis DEA gjorde i mitten på mars tillslag mot två medicinska marijuana-dispensärer i Los Angeles. Detta trots president Obamas uttalande att den federala polisen skulle lämna dispensärer och marijuanapatienter ifred.

För cirka två år sedan sa president Obama att den federala polisen, DEA, inte längre skulle jaga de som ägnar sig åt medicinsk marijuana i någon av de 15 delstater i USA där det är lagligt. Medicinska marijuana-anhängare tolkade det som att det nu var fritt fram och ett stort antal dispensärer öppnades runt om i landet.

Antalet razzior mot dispensärerna har minskat kraftigt sedan dess, även om de inte upphört helt. Men i mitten av mars slog DEA till mot två dispensärer i Los Angeles. De beslagtog marijuana och pengar. Razziorna kom som en chock för marijuanahandlare i Kalifornien som hoppas att det inte är en ny strategi från DEA:s sida. Det här rapporterar Los Angeles Times.

– Det här är en väldigt otrevlig överraskning så klart, säger Don Duncan som driver en dispensär i Västra Hollywood till tidningen. Han hoppas att det rör sig om enstaka tillslag och att de två razziorna inte är en del i ett svep.

Medicinsk marijuana är lagligt i Kalifornien. Den lokala polisen gör därför ingenting mot dispensärerna som säljer marijuana till de patienter som fått en rekommendation av en läkare att röka marijuana som medicin. I november 2010 röstade de boende i Kalifornien nej till att legalisera cannabis för eget bruk.

Enligt USA:s federala lagar är cannabis i alla former narkotikaklassat och därmed olagligt.

Joanna Wågström

Mer från Accent