Narkotika

Ny upptäckt kan förhindra opiatberoende

En metod som förhindrar att beroende av heroin och morfin uppstår utan att den smärtstillande effekten försämras har upptäckts.

Enligt Medical Daily har forskarna från University of Colorado i Adelaide upptäckt att drogen (+)-naloxone kan blockera de mekanismer i immunsystemet som förstärker drogberoende. Forskarna hoppas att upptäckten ska resultera i ett läkemedel som tillsammans med morfin kan ta bort kronisk smärta utan att patienten blir beroende.

Det skulle också kunna användas som hjälp för opiatmissbrukare att minska sitt beroende.

− Vår studie visar att vi kan blockera beroende via hjärnans immunsystem utan att försämra funktionerna för övrigt signalsystemet för övrigt, säger Mark Hutchinson, huvudförfattare till studien och forskare vid University of Adelaide’s School of Medical Sciences.

Opiater påverkar hjärnan så att smärtkänslan minskar. Dessutom ger de en euforisk känsla i större doser. Opium och heroin är missbruksdroger, medan morfin är den variant som används i sjukvården. Opioder finns naturligt i hjärnan, till exempel i form av endorfiner.

Genom att tillföra drogen (+)-naloxone ändras mekanismerna som gör att ett beroende utvecklas och den euforiska effekten försvinner. Neurokemin i hjärnan förändras så att dopaminproduktionen inte påverkas av opiattillförseln.

Studien kommer att publiceras i Journal of Neuroscience.

Eva Ekeroth

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer