Vinklubbar

Ny lag kan stoppa vin från City Gross

Regeringen överväger att se över alkohollagen för att stoppa växande näthandel, såsom vin med matkassar från City Gross. En väg kan vara att damma av en tidigare alkoholutredares förslag att förbjuda kommersiella mellanhänder.

Det framkom på ett seminarium i tisdags kväll som Alkoholpolitiskt Forum anordnade i riksdagens lokaler. Tema var tillsyn över näthandel och marknadsföring av alkohol och utredaren Göran Lundahl redovisade där sina förslag.

Kommersiell näthandel ökar från en låg nivå sedan en EU-dom 2007 lyfte svenskt förbud mot privat distanshandel med alkohol. 93 företag har registrerat sig hos Skatteverket, men fler nätbutiker och vinklubbar finns i gråzonen eller struntar helt att informera kunder om att svensk alkoholskatt ska betalas vid import från andra EU-länder.

Och företag har börjat erbjuda leverans av vin tillsammans med andra varor, exempelvis matkedjan City Gross där nätkunder nu kan beställa både matkassar och vinflaskor i samarbete med ett dansk företag.

Längs gränsen till Norge kan norrmän hämta ut sina alkoholbeställningar i privata butiker. Och en städfirma vill utöka och även leverera vin som hushållsnära tjänst.

Andra företag följer noga utvecklingen och är beredda att haka på.

Systembolagets chefsjurist Malin Sandquist som deltog på mötet varnade för hur privata företag kringgår regler och det råder oklarhet om vad som gäller. Hon varnade för att detaljhandelsmonopolet hotas och att 30 procent av alkoholhandeln kan gå via nätet om några år om inget görs.

Hittills har Socialdepartementet hävdat att nuvarande alkohollag är tydlig och att det är domstolar som ska avgöra de fall som anmäls. Men de anmälningar som gjorts mot privata alkoholhandlare har dragit ut på tiden. En polisanmälan från IOGT-NTO mot nätalkoholföretag har hittills utretts i över 2,5 år.

Nu verkar dock regeringen ha tröttnat. Ansvarig minister Maria Larsson (KD) har uppdragit till att finna en snabb lösning. Och nu handlar det om att se över lagen, inte vänta på domstolarna.

Det bekräftade Ulrik Lindgren, sakkunnig på Socialdepartementet, som var med på mötet i riksdagens lokaler i tisdags. Men det tar lång tid att utreda frågan, remissprocess, proposition och riksdagsbeslut.

– För att påskynda en översyn är en möjlighet att använda en tidigare alkoholutredning och därmed slippa göra om beredningsprocessen, sade han till Drugnews efteråt.

Han avser alkoholutredaren Anita Werner som 2009 i sin översyn av lagen även föreslog att ”all kommersiell förmedling av alkoholdrycker” mellan EU-länder skulle förbjudas. (Men transportföretag få fortsätta frakta hem nätbeställd alkohol direkt till kund.)

Det förslaget användes inte sedan i regeringens förslag till ny alkohollag och förenklade alkoholtillstånd som antogs. Men det kanske nu kan komma att dammas av.

Norge och Finland har redan en tydligare lagstiftning där mellanhänder av alkohol i de länderna är förbjudna.

Mer från Accent