Stickguerilla

Nu är ordenshuset i Umeå instickat

I april skulle en stickguerilla ha klätt in ordenshuset i Umeå med stickade lappar. Men först i söndags kväll var stora delar av fasaden äntligen täckt av stickade lappar i regnbågens alla färger.

Idén till konstprojektet, med en stickguerilla som bidrar med 40×40 centimeter stora, stickade eller virkade lappar för att klä in ordenshuset i Umeå, är ett samarbete mellan konstnären Julia Rio och NBV Norr. Syftet är att få fler människor intresserade av NBV:s studiecirklar och samtidigt bidra till att göra nykterhetsrörelsen och dess nyktra mötesplatser mera synliga.

– Vi vill jobba med det offentliga rummet och få människor att våga uttrycka sig, säger Eva Emadén, verksamhetsutvecklare på NBV Norr.

Av olika anledningar hamnade projektet i malpåse över sommaren. Men när det nu äntligen blev dags att sammanfoga allt stickat material, blev helgen till en riktig stickfest.

Ett trettiotal deltagare skrev upp sig och kom för att hjälpa till under två intensiva dagar som sträckte sig mellan klockan 10 och 18. Utöver dem droppade det också in ett femtontal personer – både tjejer och killar – som tyckte att det hela verkade kul. De högg i för att fasaden, med hjälp av en skylift, skulle kunna kläs in.

En stor del av det textila materialet kommer från en guiness-rekord-halsduk som är en mil lång.

– Bidrag till halsduken har kommit från hela världen och efter att Guiness har godkänt halsduken som ett rekord, har vi fått 400 meter till skänks. Det tog vi förstås glatt emot, säger Eva Emadén.

Hon berättar att stämningen och arbetsglädjen har varit fantastisk. Medan musik har strömmat ur högtalarna har deltagarna slitit för att foga samman det stickade och virkade materialet. På skyliften utanför har Julia Rio stått och ropat ut vad hon behöver.

Innan allt sattes upp gjorde hon en skiss på hur hon ville ha det. Hon valde att utgå från ett hörn. Samma hörn som ingången till Café Kakmonstret – som valde att sponsra med fika.

Klockan 18 i söndags var allt klart och förbipasserande visade sin förtjusning genom glada tillrop.

– De deltagare som slöt upp oväntat har vi haft möjlighet att prata med om NBV och nykterhetsrörelsen och dem har vi bjudit in på ett uppföljningsmöte, säger Eva Emadén, som känner sig väldigt nöjd med att projektet äntligen är i hamn.

Stickningarna kommer att sitta på fasaden till slutet av oktober. Längre än så törs man inte ha dem uppe, eftersom fukten och kylan kan påverka fasaden negativt. Ordenshuset byggdes 1901.

Mer från Accent