Alkohol

Nu ännu enklare att få serveringstillstånd

Många kommuner har följt Folkhälsoinstitutets riktlinjer om minst 15 olika maträtter för att få tillstånd att servera alkohol. Nu drar man dock tillbaka rekommendationen.

I den nya alkohollagen som började gälla den 1 januari 2011 står att serveringsstället måste ha ett ”varierat utbud av maträtter” för att få tillstånd att servera alkohol. Statens Folkhälsoinstitut, FHI,  har i sina riktlinjer till kommunerna angivit att 15 olika rätter är ett rimligt krav att ställa – fem förrätter, fem varmrätter och fem desserter.

Även om riktlinjerna inte är bindande så har många kommuner valt att följa dem. Bland annat Bollnäs, där en campningägare drog kommunen inför förvaltningsdomstolen – som fann att det inte finns något stöd i lagen för att kräva femton olika rätter. FHI har nu också valt att dra tillbaka sin riktlinje.

– I det här fallet blev det ett olyckligt val av ord, vi blev för precisa, säger FHI:s chefsjurist Ingrid Millet till tidningen Besöksliv.

Ingrid Millet uppger också att det inte finns något lägsta antal rätter för att få tillstånd att servera alkohol – ett budskap som framförs till länsstyrelserna på ett möte den här veckan.

Hur lagens krav på ”ett varierat utbud av maträtter” kommer att tolkas av landets kommuner i framtiden återstår att se.

Mer från Accent