Nödlandade med full passagerare

DRUGNEWS. Ett flygplan på väg mellan Moskva och New York tvingades i onsdags nödlanda på Arlanda på grund av en berusad, stökig passagerare. Efter att mannen omhändertagits av polis kunde Delta-planet fortsätta.

Planet från amerikanska flygbolaget Delta landades omkring klockan 12.20 på Arlanda-flygplatsen norr om Stockholm sedan besättningen kontaktat flygledningen och begärt hjälp.

– Han var berusad och gapade och skrek. Vi har tagit hand om honom nu, säger Jörgen Källström, stationsbefäl på Arlandapolisen, till Aftonbladet.

Den stökiga passagerarens nationalitet är ännu oklar. Efter att personen omhändertagits och bagage undersökts kunde planet efter ett par timmar fortsätta mot slutdestinationen JFK-flygplasten utanför New York.

Flygbesättningar har möjlighet att begära att landa och få hjälp med handräckning, exempelvis om stökiga passagerare inte kan hanteras och kan bli säkerhetsproblem.

• FLYGFYLLERI/ Från 1 september i år skärptes flygbestämmelser vad gäller droger i Sverige. En berusad och stökig passagerare kan numera dömas upp till sex månades fängelse, från att tidigare bara riskerat böter. Polis har numer även möjlighet att kontrollera flygpersonalens nykterhet, både med utandningsprov och ögonkontroller.

Flygtrafik likställs numer med biltrafik i dessa sammanhag, 0,2 promille alkohol i blodet är numer gräns för flygfylleri, för narkotika gäller nolltolerans med böter eller fängelse i straffskalan.

Drugnews/SL

Mer från Accent