Medlemmen

Njuter av pensionärslivet

Efter ett arbetsliv inom rörelsen har Ann-Britt Andersson Hagel nu gått i tidig pension. Men engagemanget för IOGT-NTO-rörelsen har inte upphört.

Du pensionerades från uppdraget som Junis generalsekreterare i samband med kongressen i somras – hur känns det?

– Det känns fantastiskt bra. Jag njuter av att hinna ta hand om mitt hus och min trädgård, av att kunna sova lite längre på morgnarna och att slippa alla tågförseningar. Det tog ett tag innan folk märkte att jag gått i tidig pension, men nu börjar det komma en massa spännande erbjudanden. Jag behöver knappast sitta sysslolös. Dock finns det några saker jag brinner lite extra för och de vill jag göra först, innan jag tar på mig annat. Det ska vara lagom mycket uppdrag och de ska göras av lust, inte av plikt.

Vilka nya projekt ligger dig varmast om hjärtat?

– Jag vill jobba ideellt och direkt med barn, för det var något jag inte hann med som generalsekreterare i Junis. I Örebro har vi en Junisförening som heter Lägerrävarna, som jag har lovat distriktet att ansvara för. Jag tror på dagläger och kojbyggarläger, de passar barn som inte vill övernatta, men vill delta i bra verksamhet. Och så har jag blivit ordförande i lokalföreningen 10 Nytta & Nöje, vilket känns jätteroligt. Min roll blir att få fler aktiva inom verksamheten, och vi planerar bland annat att ha kurser i linedance, starta en bokcirkel, samt skapa ett kulturutbyte med en bosnisk förening. Ja, och så ska jag lära mig att spela dragspel också!

Hur ser du tillbaka på åren som anställd i nykterhetsrörelsen?

– Vid första kontakten var jag 22 år och imponerades av ungdomarna på den UNF-kurs jag bjudits in till. De ville verkligen något och hade ett starkt driv! Någon dag senare blev jag medlem och kort därefter tackade jag ja till en tjänst inom rörelsen. Och på den vägen är det. Jag har haft många olika tjänster, bland annat distriktskonsulent, länsnykterhetskonsulent, jobbat på soberkonsult samt varit generalsekreterare för Junis. Dessutom har jag haft flera förtroendeuppdrag, bland annat har jag suttit i UNF:s förbundsstyrelse och varit ordförande i Nordgu. Rörelsen har gett mig många möjligheter att växa och utvecklas och har också gett mig många ovärderliga kontakter. Jag har fortfarande kontakt med det kamratgäng som jag lärde känna som ung. Det är många som stöttat mig och gett mig chanser.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent