Politik

Nej till legalisering av marijuana

De boende i Kalifornien röstade i natt nej till att legalisera marijuana för privat bruk. Enligt preliminära rösträkningar presenterade av CNN röstade 54 procent emot  förslaget.

Proposition 19 gick ut på att det skulle bli lagligt för personer över 21 år att röka marijuana. Man skulle också få odla cannabis på en yta av 2,3 kvadratmeter och inneha upp till 28 gram.

Förslaget har haft stöd i de flesta opinionsundesökningarna inför valet. Men de senaste dagarna har opinionen svängt. Och förslaget röstades ner av de boende i Kalifornien i valet i natt.

Vita Husets högsta ansvariga för narkotikafrågor Gil Kerlikowske hyllade valresultatet, enligt tidningen San Francisco Chronicle.

– Människorna i Kalifornien förstod att en legalisering av marijuana inte kommer att göra våra medborgare friskare, lösa Kaliforniens ekonomiska kris eller minska det drogrelaterade våldet i Mexico, sade han.

Richard Lee, en av författarna till propositionen, sade efter valet att även om förslaget röstades ner har det öppnat dörren för legalisering av marijuana i andra stater. Det har också banat vägen för ett nytt legaliseringsförslag i Kalifornien 2012.

– Vi kommer tillbaka starkare än någonsin, säger han.

Joanna Wågström

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer