Narkokoll – Kokain är en vanlig drog som ökar stort

Cirka 1 000 ton kokain produceras i världen varje år, av detta kommer närmare 70 procent från Colombia. 250 ton beräknas komma till Europa. Kokainet har två olika vägar till Europa, antingen kommer det direkt från Sydamerika eller så går det via Västafrika. Källa: Tullverket

Kokain är precis som amfetamin ett central­stimulerande medel som påverkar det centrala nervsystemet. Kokain framställs från kokabuskens blad. Drogen förekommer oftast som ett vitt pulver som sniffas. Kokain kan också injiceras eller strykas på kroppens tunna slemhinnor i munnen, ändtarmen eller slidan.

En variant av kokain är crack som finns i form av grågula klumpar eller flingor. Crack röker man.

Kokain fick en viss spridning i Sverige under senare delen av åttiotalet och förekomsten av drogen har ökat kraftigt sedan dess. Under 2000-talet har kokain blivit fyra gånger vanligare i lagföringsstatistiken och är den drog som ökat mest. Samtidigt har priset sjunkit med 40 procent sedan 1988.

Kokain är tillsammans med amfetamin en av de vanligaste drogerna efter cannabis. I besöksintervjuer med 15- till 75-åringar som genomfördes mellan 1988 och 2000 uppgav en till två procent av dem som provat narkotika att de testat kokain. I CAN:s senaste drogvaneundersökning uppger en procent av eleverna i gymnasiets årskurs två att de tagit kokain någon gång.

Joanna Wågström

Grafik: Mathias Lövström

Mer från Accent