MUF i Helsingborg slipper åtal för spritfest

Det blir inget åtal mot MUF i Helsingborg ner, trots starka bevis. För två år sedan avslöjades MUF med att arrangera fester där det serverades alkohol till minderåriga.

Fyra UNF-are gick, tillsammans med tidningen City och Helsingborgs dagblad, till en av festerna och kunde där utan problem beställa alkoholhaltiga drycker. Det hela dokumenterades med text och bild och polisanmäldes därefter. Nu läggs utredningen ned.

Kammaråklagare Erik Svensson menar att man inte kan styrka brott, eftersom det inte går att bevisa vem som serverat vad till vem och till hur många. Han menar dessutom att det endast finns bevis för att två minderåriga serverats alkohol . Och det brottet anses alltför ringa för att väcka åtal.

Linda Engström, ordförande i UNF, är upprörd och besviken.

-Jag förmodar att när man frågat ut MUF-arna, så har de inte svarat sanningsenligt, utan hållit varandra om ryggen, säger hon och tillägger att UNFs intention var att sända en signal om att detta pågår och att det är ett större problem än många tror.

-Svaret vi fått efter hela två år är att när det handlar om så små kvantiteter alkohol så får det inga konsekvenser och prioriteras inte. Inget händer och inga straff utdelas. Hade det handlat om narkotika så hade det blivit en mycket större grej. Jag anser att man genom att lågprioritera sådana här fall sviker ungdomarna och signalerar att det är okej att servera dem alkohol. I alla fall om det bara rör sig om några få personer.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent