Trafik

MHF: Slappare syn på rattfylla

1 av 4 män har kört bil tidigt dagen efter att de druckit alkohol. Det visar en enkätundersökning från MHF och Bilprovningen.

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, genomför varje år en enkät om rattfylla tillsammans med Bilprovningen. I år hade man hoppats kunna bekräfta en positiv trend kring rattfylla, men fick istället konstatera att utvecklingen gått åt andra hållet.

15 procent uppgav i undersökningen att de kan tänka sig att köra bil tidigt dagen efter att de druckit. Förra året var den siffran 10 procent.

– Vi hade hoppats se en annan trend i denna enkät, men tyvärr pekar resultatet i helt fel riktning. Det är tråkigt och mycket allvarligt, säger Göran Sydhage, vd på MHF i ett pressmeddelande.

Det är främst de manliga bilförarna som kan tänka sig att köra bil dagen efter, 24 procent. Bland kvinnor var samma siffra endast 8 procent.

14 procent av männen svarar att de tycker det går bra att köra bil efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. Endast 3 procent av kvinnorna svarar på samma sätt. Framförallt gäller det de yngsta männen, under 25 år, där 40 procent anser det vara acceptabelt att köra bil efter en starköl.

Enkäten visar också att stödet för alkolås har ökat. Mer än 80 procent som svarat på enkäten håller med om att alla nya bilar borde utrustas med alkolås. Det är åtta procentenheter mer än förra året. 96 procent svarar att den som åkt fast för rattfylla och blivit av med körkortet bör ha alkolås på sin bil.

Mer från Accent