Politik

”Men fil innehåller ju också alkohol”

Vissa menar att det inte går att ha en nollgräns inom IOGT-NTO eftersom livsmedel också innehåller alkohol. Accent bestämde sig för att kolla hur det egentligen ligger till.

Hur vet man vad som innehåller alkohol?

Alkoholhaltiga drycker
Det är Livsmedelsverket som är kontrollmyndighet för alkoholhaltiga drycker. Det kräver att en dryck med högre alkoholhalt än 1,2 volymprocent ska märkas med den korrekta alkoholhalten. Man får inte skriva ”kan innehålla upp till 1 volymprocent alkohol” eller liknande. Varför gränsen är just 1,2 volymprocent vet de inte på Livsmedelsverket. Gränsen är så gammal att ingen som jobbar där har koll på hur den kom till.

För att en dryck ska få märkas med ”alkoholfri” så ska drycken vara just alkoholfri. Dock finns det en mätningsosäkerhet på 0,5 volymprocent så en dryck som kallas alkoholfri kan ändå innehålla en liten mängd alkohol. Däremot får man inte skriva ”alkoholfri” på en flaska och samtidigt märka den med 0,5 volymprocent alkohol. Om man vet att den innehåller 0,5 volymprocent får man inte kalla den alkoholfri.

Alkohol i livsmedel
Tidigare var det Läkemedelsverket som ansvarade för alkohol i fasta livsmedel men sedan årsskiftet är det Statens folkhälsoinstitut, FHI, som är kontrollmyndighet.

Det finns inga gränser för när alkoholhalten i ett livsmedel måste märkas ut. Det FHI bedömer är missbruksrisken. Hur stor chans är det att en person kan missbruka den här chokladpralinen? Oftast kommer de fram till att chansen är liten, eftersom exempelvis chokladen innehåller så mycket fett och socker att det inte går att äta tillräckligt många för att missbruka alkoholen den innehåller.

Vill man som konsument ändå veta hur mycket alkohol ett livsmedel innehåller får man helt enkelt ringa till tillverkaren och fråga och hoppas på att de har svaret.

Lättöl enligt lagen
Alla drycker som innehåller mellan 0 och 2,25 volymprocent alkohol klassas som lättdryck enligt alkohollagen.

Öl som är starkare än 0,5 volymprocent är skattepliktig enligt lagen om alkoholskatt. För öl med en alkoholhalt upp till 2,8 volymprocent är skatte­satsen 0 kronor.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer