Marockos alkoholförbud ifrågasätts

DRUGNEWS.I takt med ökad konsumtion och tillgänglighet av alkohol i Marocko så reses krav om att avskaffa det gamla alkoholförbudet i det islamska landet.

Förbudet för muslimska medborgare att dricka alkohol gäller sedan 1967 i den då franska kolonin i Nordafrika.

Men trots risk för böter eller sex månaders fängelse för den som bryter regeln, så förekommer konsumtion och försäljning på många platser. Inte bara turister, utan även marockanska muslimer, som utgör 98 procent av befolkningen, kan handla alkoholhaltiga drycker i mataffärer och alkoholservering blir allt vanligare på barer och restauranger.

En debatt om alkoholförbudet har nu dragit igång i Marocko sedan en organisation för demokratiska värderingar uppmanat till att avskaffa lagen.

– Lagen som förbjuder marockaner att konsumera och handla alkohol måste dras tillbaka eftersom det är en fråga om individens frihet, säger Khadija Roussi, ledare för Bayt al-Hikma (”Vishetens hus”) till AFP.

Hon uppges stöda den liberale kungen Mohammed VI. Men islamska politiker uppmanar befolkningen att bojkotta butiker som säljer alkohol och hänvisar till att kungen även lovat att inte införa reformer som strider mot islam.

– Det är en lag som förbjuder mot alkoholkonsumtion för marockaner och den är mycket tydligt och måste respekteras, säger Saad Eddine Othmani som leder det islamstödda oppositionspartiet Rättvisa och utveckling, PJD, enligt nyhetstjänsten IslamOnline.

Men situationen kompliceras även av att i Marocko produceras lagligt över 40 miljoner flaskor vin som genererar stora intäkter, merparten inmundigas i landet.

Stalltipset från en juridikprofessor på Rabatuniversitet är att inga dryckesregler kommer att förändras i en nära framtid. Även med en trend med ökat religionsinflytande i samhället så får staten stora intäkter av alkoholhandeln.

Drugnews/SL

Mer från Accent