Marijuana-klubbar bara för holländare?

DRUGNEWS. För att stoppa utlänningar från att köpa droger i Hollands beryktade coffee shops, vill den nya konservativa regeringen tvinga ställena att bli medlemsklubbar dit bara landets invånare är välkomna.

– Framöver kommer bara nederländska medborgare tillåtas köpa cannabis, inte turister, säger justitieminister Ivo Opstelten till nationell tv.

Utspelet är en politisk signal från regeringen och detaljerna ska finslipas för att presenteras nästa år. Regeringen vill tillbaka till den ursprungliga tanken med coffee shops, vilken var att caféerna var avsedda för lokala invånare och inte för kriminella nätverk och drogturism.

I Amsterdam, som betraktas som en fristad för marijuanarökare, är många rädda att förlora en turistmagnet. Besökarna gör av med pengar också på vanlig shopping.

– Vi tittar på förslaget, funderar över det och vårt formella svar på förslaget kommer så småningom, säger Bas Bruijn, en talesman för staden, till AP.

Förra året sa dåvarande borgmästaren, Job Cohen, att krav på medlemskap för att besöka coffee shops, kan riskera öka gatuhandel och illegala försäljningsställen.

Antalet ställen – där kunder får köpa upp till 5 gram cannabis – har nära halverats i Holland senare år, efter skärpta regler och kringboendes klagomål. Det fanns vid förra årsskiftet 666 coffee shops i landet.

• I en EU-process som behandlar om det går att utestänga utlänningar från att besöka cannabis-kaféer i gränsstaden Maastricht har generaladvokaten i EU-domstolen i förslag till avgörande uppgett att det inte är diskriminerande.

Drugnews/BC

Mer från Accent