Politik

Lyckat verksamhetsforum lockade 95 deltagare

I helgen genomfördes IOGT-NTO:s verksamhetsforum på Tollare folkhögskola. Nästan 100 deltagare hade samlats för att få ny kunskap och inspireras till nya idéer – och inte minst träffa nya och gamla vänner.

Till Verksamhetsforum kom både nya medlemmar och sådana som varit med länge i organisationen. På Tollare umgicks de under trevliga former, åt god mat och valde bland ett stort utbud av seminarier med så vitt skilda teman som ”Internationell alkohol- och narkotikapolitik”, ”Häng med oss – en workshop om värvning” och ”Folkrörelserna i dag och i morgon”.

Verksamhetsforum pågick från fredag kväll till söndag lunch. Under dagarna kunde deltagarna välja tre av tolv seminarier. Dessutom fick alla lyssna till Charlotte Signahls inspirerande föreläsning och delta i festmiddag med underhållning på lördagen.

– Man möter många nya och får med sig mycket hem till distriktet. Vi försöker dela upp oss och sedan dela med oss till varandra, säger Eva Dahlström till Accent i lunchpausen.

Eva Dahlström är från Västernorrland och har varit medlem i IOGT-NTO-föreningen 946 Jarlaberg i Lilldelje utanför Matfors i ungefär 12 år.

– Fast då hade jag varit Junis-ledare ett par år redan. De glömde nog fråga om jag skulle bli medlem, säger hon.

Bredvid sig vid lunchbordet har hon Nina Andersson, som är föreningens nyaste medlem.

– Jag gjorde som vi blev uppmanade och frågade min granne, säger Eva Dahlström, som värvade Nina Andersson för tre veckor sedan.

Nina Andersson nappade genast och var också pigg på att följa med till Verksamhetsforum.

– Jag tyckte det skulle vara spännande och få träffa andra medlemmar från andra delar av landet och så är det ett bra sätt att lära känna organisationen. Jag vill få reda på vad jag kan göra och få inspiration, säger Nina Andersson.

Hon har just kommit från seminariet ”Senaste nytt” med Linda Engström.

– Det var väldigt bra, men mycket att ta in. Allt har nog inte landat än, men det gör det nog när jag kommer hem, säger Nina Andersson.

Vid ett annat bord sitter Monica Holmström från Västerbotten och Markus Strömbom från Gotland. Efter en stund ansluter även Helena Eriksson från Bromma.

Seminarieutbudet fick Markus Strömbom att välja att åka hit.

– Det är intressant med olika seminarier, men så träffar man också mycket trevliga människor, säger han.

Han har varit på seminariet om Internationell alkoholpolitik med Sara Heine.

– Det var en hel del nytt och så fick vi prata direkt på Skype med Johan Bengtsson i Thailand, säger Markus Strömbom.

Monica Holmström tycker att man får bra tips och idéer av andra.

– Det har varit väldigt bra hittills, jag är väldigt nöjd, säger hon.

Hon har deltagit i seminariet om IOGT-NTO:s forskningsrapport med Per Leimar.

– Det var mycket intressant, men så är ju jag speciellt intresserad. Jag är född att tycka om siffror, säger hon.

Helena Eriksson deltar i Verksamhetsforum för första gången.

– Jag pensionerade mig förra veckan och nu tänkte jag att det skulle bli lite mer tid för IOGT-NTO. Jag har varit verksam i Luleå tidigare, men nu har jag flyttat till Bromma och tänkte engagera mig här.

Hon känner sig upplyft av det internationella seminariet hon just kommer ifrån.

Faksawat Poohpahjai från Borås är på sitt första verksamhetsforum. Hon kommer från Thailand och kom till Sverige första gången för två år sedan. Nu har hon varit här ett par månader. Hon pratar engelska med de andra deltagarna.

– Jag började läsa svenska på SFI för två dagar sedan, säger hon.

Hon vet ännu inte så mycket om IOGT-NTO:s verksamhet.

– Men jag vet att ni arbetar med alkohol och andra droger och hur man ska förebygga att unga börjar använda det, säger hon.

Även Kjerstin Bengtsson är på sitt första Verksamhetsforum, även om hon varit distriktskassör i Jämtland sedan 1999.

– Vår ordförande tyckte att det var dags att jag åkte, säger hon med ett skratt.

Hon är glad att hon kom iväg.

– Det har varit intressanta seminarier och roligt att få träffa andra. Mina förväntningar är uppfyllda, säger hon.

Jessica Rembeck från Älvsborg är en mer erfaren deltagare.

– Jag har varit med varje år sedan 2010, säger hon. Det är ett bra tillfälle att få veta vad IOGT-NTO gör och vill göra. Jag har fått mycket tankar att ta med hem till min lokala grupp i Älvsborg, säger hon.

Ett av eftermiddagens seminarier handlade om ”Nya verksamheter – från tanke till handling” och leddes av Anders Karlsson. Deltagarna fick lyssna till presentation av tre nya verksamheter: Somaliska IOGT-NTO-föreningen i Örebro, det nya kamratstödet hos IOGT-NTO Nyköping, samt nystarten för den vilande föreningen Vildvuxen i Stockholm.

Efter de inspirerande presentationerna fick deltagarna fundera över vad de skulle vilja starta för nya verksamheter.

En mängd idéer kom upp på kort tid. Några drömde om att få igång en dialog med lärarutbildningarna och få hålla kurser för blivande lärare, andra ville utveckla ”Fika för alla” till att handla om kost, motion och hälsa – en ny sund livsstil och inte bara nykterhet. Några önskade att de skulle få mer fart på ungdomsverksamheten, både i Junis och UNF, och hade tankar om att IOGT-NTO föreningen skulle kunna vara faddrar och ställa upp med läxläsning och eftermiddagsverksamhet för skolbarn.

I Malmö–Lund önskar man få igång socialt företagande. En garageloppis har redan startat som ett första embryo.

Andra skulle vilja få igång mer öppen verksamhet för alla, där hela familjer kan delta, till exempel matlagningskurser där man sedan äter tillsammans som ett sätt att göra hushållsarbete till en social aktivitet.

Några ville starta ett nyktert äldreboende. Ett annat förslag var att starta grupper för småbarn och deras föräldrar.

– Är de här idéerna omöjliga att genomföra? frågar Anders Karlsson.

– Nej, svarar deltagarna.

– Gå hem och sätt igång då!

Mer från Accent