Vit jul

Lyckat homeparty om Vit Jul hemma hos programledaren Kitty Jutbring

För några dagar sedan bjöd programledaren Kitty Jutbring in till ett homeparty i Vit Jul-anda. Det blev pepparkaksbak och spännande samtal om alkohol och Vit Jul.

I slutet av förra veckan anordnade radioprofilen och Vit Jul-ambassadören Kitty Jutbring ett homeparty hemma hos sig, för att tillsammans med vänner och bekanta samtala om Vit Jul och baka pepparkakor. Hon var först ut av förhoppningsvis många homeparties under december månad.

Idén uppstod när Kitty Jutbring och Lisa Greve, Vit Jul-ansvarig på IOGT-NTO, pratade med varandra om hur man skulle kunna engagera sig mer som ambassadör. Därefter har UNF varit med och tagit idén vidare. Därför kommer också UNF-representanter att arrangera sina egna homepartyn för att inspirera sin omgivning att ta ställning och vara med i kampanjen. Målet är dels att personer ska vilja ta ställning på plats men också att det ska spridas via sociala medier.

– Homeparties är ytterligare ett sätt att skapa samtal kring Vit Jul och varför det är viktigt. Ramarna är fria, man bjuder in vem man vill och arrangerar en enkel aktivitet, säger Malin Thorson, förbundsordförande på UNF.

Malin Thorson. Foto: Jonas Nyhav
Malin Thorson. Foto: Jonas Nyhav

Hon berättar att man på www.vitjul.se kan ladda ner kampanjmaterial och samtalskort som kan användas under partyt för att få igång ett samtal.

Hon tror att folk är öppna för att prata om det här och att homeparties förhoppningsvis kommer att bli en succé ända fram till jul.

– Det här är öppet för alla och det blir vad man gör det till. Man kan bjuda in via Facebook eller kanske helt enkelt göra det till en del av en släktmiddag.

Foto: Sophie Brömster
Foto: Sophie Brömster

Så hur gick det hemma hos Kitty Jutbring?

– Det gick jättebra! Några lämnade återbud, men vi blev ett litet gäng på sju personer, vilket blev ganska lagom, för vårt köksbord är rätt litet. Stämningen var mysig. Mycket mjöl, deg, förkläden och två vilda tvååringar. Vi bakade pepparkakor och jag fick till ett helt hus, som jag satte ihop med smält socker först dagen efter, jag ville inte riskera att bränna de små kidsen. Sedan satt vi och smygåt deg, drack julmust och pratade sprit, säger Kitty Jutbring.

Hon tyckte det var intressant att höra vad andra har för upplevelser, minnen, tankar och åsikter kring jul och alkohol.

– Känslan var verkligen att fasen vad minnen av fulla vuxna sätter sig hos barn!

Vad tycker du om konceptet homeparty kring Vit Jul?

– Skitbra! Väldigt smart med frågekorten. Ämnet är intressant och viktigt och jag hade kunnat prata om det ändå, även utan det här partyt. Jag bjöd in personer om är öppna och då blir det ganska enkelt. Hade någon med alkoholproblem eller någon som känner att ”rör fasen inte min julsnaps” varit med hade det kanske känts annorlunda, säger Kitty Jutbring.

Mer från Accent