litauen

Litauen förbjuder ”barnchampagne”

Läskedryck som förpackas i färgglada champagneflaskor med Hello Kitty eller smurfar är snart ett minne blott i Litauen. I november träder den nya lagen i kraft.

Leksaker, drycker och andra produkter som riktar sig till barn och ungdomar får inte längre likna alkoholförpackningar.

Det litauiska parlamentet har infört ett förbud sedan 52 parlamentsledamöter röstade för att ändra lagen. Sju parlamentariker röstade emot, och 13 lade ner sina röster. Därmed får man varken sälja eller producera produkterna från och med november 2019, då lagen träder i kraft.

Författarna till propositionen säger att kolsyrade drycker i färgglada champagneformade flaskor, som ibland marknadsförs som ”barnchampagne”, uppmuntrar till alkoholkonsumtion bland tonåringar, samt skapar en större tolerans inför att minderåriga dricker bland vuxna, skriver nyhetssajten LRT.

Enligt affärstidningen Verslo žinios har ett förbud diskuterats i parlamentet ända sedan 2016, men motståndare inom regeringen och parlamentet har hävdat att barn bör utbildas snarare än att landet ska införa ett förbud mot produkterna.

I Litauen är det redan sedan tidigare förbjudet att sälja leksaker, mat och andra varor som liknar tobaksvaror eller deras förpackningar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer