IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt får ofta frågor om lättölsgränsen från medlemmar. Och ölen väcker starka känslor. Både de som vurmar för lättölen och de som vill att den ska bort hotar att lämna rörelsen om de inte får som de vill.
– Jag får frågor från våra värvare som tycker att det blir märkligt när de värvar och ska berätta om vårt nykterhetslöfte och ska förklara varför det står 2,25 och inte noll. Sedan får jag frågor från våra kamratstödjare som också undrar varför det inte är noll och lyfter det här med återfallsrisken. Men jag får också frågor från medlemmar som varit med länge och tycker att det är viktigt att vi har den här gränsen, att det är en symbolfråga, säger Anna Carlstedt.
Och lättölsfrågan är het. Flera gånger har den varit uppe för omröstning på kongressen. Hittills har 2,25-gränsen, med nöd och näppe, överlevt.
– Det är en väldig sprängkraft i den här frågan både för dem som vill ha kvar gränsen och de som vill ta bort den. Det är ett högt tonläge. Det här är den frågan som får medlemmar att säga att tar ni bort gränsen går jag ur eller har ni kvar den så går jag ur.
Lättölsgränsen kommer att förbli oförändrad fram till den dag då 51 procent på kongressen röstar för något annat säger Anna Carlstedt. Hon kan inte ändra den, som många av de som ringer vill att hon ska göra. Men hon har tagit ställning.
– Faktum är att jag tycker att vi skulle kunna sänka den, det har ett viktigt symbolvärde att kunna säga noll. Sedan får man lösa det här med att vissa livsmedel innehåller lite alkohol på något sätt. Man kanske kan ha 0,5 som på Systembolaget, säger Anna Carlstedt och tillägger:
– Det är det här vi har våra kongresser till.
.