Lätt för minderåriga att köpa alkohol

Marcus Artursson, distriktsordförande för UNF Jönköping.
Marcus Artursson, distriktsordförande för UNF Jönköping.
Mer än var tredje butik sålde folköl till minderåriga när Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Jönköping gjorde sin årliga ölköpskontroll. ”Det här visar att butiker verkligen inte kan ta ansvar för alkohol och respektera den åldersgräns som finns”, säger UNFs distriktsordförande Marcus Artursson.

Ölköpskontrollen går till så att ett antal UNF-medlemmar åker runt till olika butiker där en minderårig går in och försöker köpa 3,5-procentig folköl medan en person över 18 år är med som vittne. I år kontrollerades femton butiker i Jönköpings kommun, och i sex av dem kunde den minderåriga köpa folköl.

– I år fick vi ut mer än förra året. Då fick vi ut 27 liter folköl på 45 butiker och nu fick vi ut 18 liter på bara 15 butiker. Det är en ganska stor ökning, säger Marcus Artursson.

UNF för protokoll över ölköpskontrollerna, och dessa skickas sedan till tillståndsenheten i Jönköpings kommun.

– Sedan är det de som avgör vad som ska hända. De kan välja att dra in tillstånden, men det har de faktiskt aldrig gjort någon gång.

Har ölköpskontrollerna fått någon annan effekt?

– En av butikerna vi testade i år kontaktade oss efteråt och ville att vi ska komma och berätta mer om alkohol och försäljning. Det är positivt.

Varför gör ni ölköpskontrollerna?

– För att visa att folköl inte hör hemma i vanliga livsmedelsbutiker – försäljningen borde flytta till Systembolaget. Det här visar att butiker verkligen inte kan ta ansvar för alkohol och respektera den åldersgräns som finns, säger Marcus Artursson.

Jenny Stadigs

Mer från Accent