Långläsning

Läsning från året som gått

Under 2018 har Accent fortsatta att bevaka drogområdet och samlat berättelser om missbruk och nykterhet. Här är ett axplock att läsa under helgernas ledighet.

Hon gillar att jobba med kniven mot strupen

Ett kök, ett litet rum med massor av penslar och färgburkar, och så själva butiken, målad helt i svart. Det är Liv Sandbergs skaparplats. Här gör hon de mest fantastiska konstverk. Och kunderna kommer hit för att handla praliner, macarones och tårtor. Trots det lite avsides läget en bit från Hökarängens centrum, i södra Stockholm.

– Att det blev just här var känslostyrt, jag ville ha stora fönster och bra ljusinsläpp, förklarar Liv Sandberg.

Sedan sju år är tårtkonstnären Liv Sandberg drogfri. Idag är skapandet viktigast för henne. Hon kompromissar vare sig med det ena eller det andra.

Läs porträttet av Liv Sandberg här.

Foto: David Magnusson

Släpp taget! – Tema om anhörigskap

Att leva nära någon som är beroende innebär ofta att kastas mellan hopp och förtvivlan. Du vill hjälpa, men känner dig maktlös. Att släppa taget om själva beroendet och hjälpa sig själv är första steget.

I 25 år höll Carola Sahlén skenet uppe. Förlät och ljög för omgivningen. Ingen skulle få veta att maken var alkoholist och att hon var medberoende.

Läs reportaget om Carolina Sahlén.

Beroende är förknippat med skam. Också för de anhöriga. Men det går att ta makten över sin situation.

Läs vårt reportage om vård för anhöriga.

Förra hösten startade IOGT-NTO Dalarna en mötesplats för anhöriga: Familjekällan. ”Att förstå problemet är viktigt, men vårt fokus är den personliga utvecklingen”, säger Marie Hillner.

Läs vårt reportage om Familjekällan.

Medberoende är ett ord som väcker reaktioner. Anders Hammarberg som intervjuades i gårdagens artikel är en av kritikerna. Här ger ytterligare fem personer sin syn på ordet.

Läs vad Accents panel anser om begreppet medberoende.

Foto: Spektra

”Sorgen är en del av mig”

Ilska, saknad, smärta och skuld, allt finns i Helena Karlssons sorg efter dottern Nina. 25 år gammal dog hon av en överdos av läkemedlet fentanyl.

Det är vackert och prunkande hos Gröna gumman. Helena Karlsson öppnade butiken för inredning och växter på gågatan i Mora för ett halvår sedan, strax före jul. Som ett sätt att hålla sorgen i schack.

– Jag fungerar så. Jag är bra på att fly. Kanske hade jag aldrig öppnat min egen affär om inte allt med Nina hade hänt, säger hon, och tillägger:

– Nina hade älskat att jobba här.

Läs reportaget om Helena Karlsson här.

Foto: Anna Fredriksson

Resan mot valet

Inför valet besökte Accent fyra IOGT-NTO-föreningar från Vännäs i norr till Malmö i söder för att ta tempen på valrörelsen. Det blev inte bara ett reportage om politik utan om en rörelse med stor mångfald.

Läs hela Resan mot valet här.

Sadia Botan och Ayan Muhamed, medlemmari IOGT-NTO-föreningen Mayren och nattvandrande Tenstamammor. Foto: Alexander Mahmoud

”Jag tänker inte skämmas längre”

Björn Wolpher är polismördaren Tony Olssons lillebror. Det är ett tungt liv som ledde honom in i drogerna och ut på andra sidan. Han har bestämt sig för att inte längre dölja sin historia.

Björn Wolpher var 14 år den där majdagen 1999. Han minns att löven hade börjat slå ut och att det var varmare ute om kvällarna. I huset som låg i en liten by långt ute på den svenska landsbygden, satt familjen och tittade på tv. Björn Wolpher, hans mamma, pappa och två systrar. Hundarna hade lagt sig till ro vid deras fötter. Dagen mörknade utanför huset när telefonen ringde.

Hans mamma gick ut i köket och svarade. Hon dröjde kvar där inne. Det var något som inte var som det skulle och han gick dit. Mamman grät, och sa det där som han aldrig glömmer.

– Jag minns att hon upprepade ”Det kan inte vara han. Det kan inte vara han.”

Läs Björn Wolphers historia här.

Björn Wolpher. Foto: Angelica Ogland.

Psykedelisk renässans

Begravd sedan slutet av 1960-talet har forskningen kring psykedeliska droger nu återuppstått. Accent var med på Sveriges första konferens som lyfter frågan.

Förespråkarnas förhoppning är att med psykedeliska preparat kunna bota och lindra posttraumatisk stress, depression, beroende och flera andra psykiska sjukdomar.

– Ayahuasca gjorde väldigt stora förändringar i mitt liv, säger Johan Eriksson, vice ordförande i Nätverket för psykedelisk vetenskap, NPV, och psykolog inom primärvården.

Läs hela reportaget från konferensen här.

Foto: Anna Simonsson

Mer från Accent