Langare tjänade miljoner i Christiania

En langare i Christiania har dömts till tre och ett halvt års fängelse för handel med hasch. Haschförsäljningen har inbringat stora summor.

Den enkla haschboden avslöjar inte hur mycket innehavaren egentligen tjänade, rapporterar danska TV2 nyheterna.

− Det är ett miljonföretag, även om det inte ser så ut, säger Steffen Steffensen från Köpenhamnspolisen till TV2 nyheterna.

Enligt polisen drog langaren in flera tusen kronor varje dag. Omfattningen förvånade till och med de luttrade spanarna. Kvitton i hans lägenhet visar att langaren har köpt en Rolex och en annan klocka för sammanlagt 220 000 danska kronor, en Audi och en motorbåt. Hans lägenhet var helt nyrenoverad med bland annat elektriska gardiner och en stor Bang & Olufsen-anläggning. Totalt har renoveringen kostat 1,7 miljoner.

Polisen hittade också över en halvmiljon i kontanter i lägenheten. Och detta hos en man som uppger att han är arbetslös.

− Det visar sig ju faktiskt, att den här mannen han har förbrukat en förfärlig massa pengar, som han har tjänat på hasch. För han har inte haft något arbete, så det er haschförsäljningen han har tjänat pengar på, säger Steffen Steffensen.

Totalt har mannen hunnit göra av med 3 583 027 danska kronor på två och ett halvt år, innan han åkte fast. Nu har han dömts till tre och ett halvt års fängelse.

Christianiternas talesman Bente Morén vill inte uttala sig om saken.

Eva Ekeroth

Mer från Accent