"Lagstiftningen hänger inte med"

Det tar alldeles för lång tid att få en legal drog narkotikaklassad, det menar Linköpingspolisen som har gjort ett stort beslag av den livsfarliga drogen metedron. En ny lag om skyddsomhändertagande av preparat kan träda i kraft nästa år.

På nätet finns en uppsjö av droger som säljs helt öppet och lagligt. Köparen beställer och betalar via internet och får drogen hemskickad. En av dessa är den syntetiska drogen metedron, som hittills har krävt två ungdomars liv. Den nionde december träder regeringsbeslutet i kraft och metedron blir narkotikaklassad.

Drogen Metodron 4– Det tar alldeles för lång tid att få en drog klassad, metedron har exempelvis funnits ute på marknaden ett halvår, säger Magnus Råsten före detta narkotikapolis som nu är chef på ekoroteln i Östergötland.

Ägarna har begärt att få det beslagtagna metedronet tillbaka. Men hittills har polisen vägrat att lämna ut det, med risk för att begå tjänstefel.

– Det är fruktansvärt att tvingas behöva lämna ut något på grund av att lagstiftningen inte hänger med, säger Magnus Råsten. Eftersom drogen fortfarande är laglig, utreder vi skattebrott. Metedronet har sålts i en affärsrörelse. Och det är inga småsummor det handlar om.

I den senaste narkotikautredningen föreslogs att åklagare ska kunna skyddsomhänderta preparat som är farliga och som kan förväntas bli narkotikaklassade. Förslaget väntas träda i kraft tidigast till sommaren.

–Vi välkomnar den här lagen. Det är olyckligt att polisen ska tvingas lämna tillbaka beslagtagna droger, säger Anders Persson utredare vid Folkhälsoinstitutet.

Han berättar att den genomsnittliga tiden från att ett preparat dyker upp på marknaden till att det blirdet blir narkotikaklassat brukar vara ett halvår. I genomsnitt narkotikaklassas 4-5 preparat om året. På Folkhälsoinstitutet har man just nu ögonen på ett 30-tal substanser. På nätet finns tusentalet beskrivna.

–Det dyker hela tiden upp nya. Det är ett aldrig sinande arbete, säger Anders Persson.

Även Magnus Råsten tycker narkotikautredningens förslag är bra.

–Men jag skulle också önska att det fanns ett snabbspår för att få drogerna narkotikaklassade, eftersom det handlar om ungdomars liv och hälsa.

Marita Andersson

Mer från Accent