Politik

Laglöst land

 Var femte anmäld våldtäkt i Stockholm sker på en finlandsfärja. Det innebär i snitt en våldtagen kvinna i veckan, enligt Stockholmspolisen. Regler som gäller till vardags sätts ur spel här.

En danstävling för barn utlyses där ett av priserna är färgglada ”drinkar”. Oskyldigt kan tyckas, men ger en signal om vad det är som gäller ombord. Dricka i massor och klackarna i taket.

Barn i baren till midnatt
Paljettbeströdda toppar och tajta kjolar samsas med finbrallor och skjorta. Några är överförfriskade redan klockan åtta, men stämningen ombord är överlag god. Än så länge pigga barn knallar efter sina uppklädda föräldrar, de är förväntansfulla och spralliga. Enligt fartygets regler får de inte vistas i barer och diskotek efter midnatt, men det ska visa sig att det inte alltid efterföljs. För i takt med att föräldrarna blir allt gladare, sänks ribban för barnen.

Och vadå barn? Många är tonåringar med pyttesmå klänningar och teatersminkade ögon som gungar i takt med den dunkande musiken. Klart att de måste få festa!

Sandra hoppas på fest ikväll, men kommer ändå att ta det lugnt. Hon har dåliga erfarenheter av för mycket fylla på finlandsfärjor.

Framåt tio, elva blir stämningen ombord tätare. Barer och dansgolv fylls snabbt av festglada människor i alla åldrar. Just i kväll har Cinderella 1 700 passagerare, en ansenlig folkmassa som rör sig fram och åter på våning fem och sex, där alla gemensamma utrymmen finns.

Äldre par trängs med ungdomar, kvinnor och män står och hänger i baren med glas i handen. Dansbandet Scotts spelar ikväll och snart höjs stämningen ytterligare ett snäpp. Det är stimmigt, folk buggar loss, hela båten gungar.

Sandra åker ofta på kryssning
Vid bardisken står 20-åriga Sandra med en paraplydrink i handen. Hon är här med en väninna. Hon berättar att hon åker på kryssning ganska ofta, tycker det är kul. Men just ikväll har hon inga förväntningar på hårt festande.

–  Nej, det känns ganska lugnt, vilket är skönt. Men jag har tidigare åkt med båtar där det har gått vilt till. Som på Silja Galaxy, där händer det grejer! Folk blir asfulla, spyr, det är en massa skadegörelse. En killkompis blev slängd överbord och en tjejkompis påstod att hon blivit våldtagen. Jag tror att många tror att personalen ska ta ansvar för ungdomarna, att båtarna är som en flytande ungdomsgård med ledare. Men så är det ju inte, konstaterar hon och försvinner ut i vimlet på dansgolvet.

Toleransen högre på båten
Bartendern Jimmy, som har arbetat tretton år inom sitt yrke, menar att toleransen på en båt är betydligt högre än på en krog på land. Både bland resenärerna och personalen. Han berättar att många är laddade redan när de kliver ombord. Och sedan trappas supandet snabbt upp under kvällen.

Bartendern Jimmy, som har arbetat tretton år inom sitt yrke, menar att toleransen på en båt är betydligt högre än på en krog på land.

–  På krogen kan man kasta ut folk som beter sig illa eller dricker för mycket. Det kan man ju inte här. De sitter fast på båten och då ska det mycket till innan man ingriper. Om jag bedömer att någon är för full så kallar jag på fartygsvärden. Ofta får personen en chans att nyktra till i hytten, men om det inte fungerar blir det fyllecell, säger han.

Fyllecellerna, två till antalet på Cinderella, används flera gånger per vecka, enligt fartygsvärden Johan, som av säkerhetsskäl inte kan uppge sitt riktiga namn.

Han är en av tiotalet fartygsvärdar/säkerhetsvakter, som ombord har vad som kan liknas vid polisbefogenheter. Ute till sjöss gäller nämligen andra regler än på land, bland annat avseende servering av alkohol. Det är Transportstyrelsen som är kontrollmyndighet för fartyg och det innebär i praktiken att det här med servering och var gränserna går för överkonsumtion är något luddiga.

–  Under helgerna är det värst, då kan det till och med vara kö till cellerna, säger Johan.

Försöker få ner alkoholkonsumtionen
På helgerna är taxfree-butiken stängd på utresorna. Allt för att minska alkoholkonsumtionen och skapa en lugnare stämning ombord. Det är dessutom förbjudet att dricka medhavd alkohol i hytter och korridorer. Det här efterlevs förstås sådär.

–  Det är svårt att se vad folk gör bakom stängda dörrar. Men vi går flera ronder i korridorerna varje natt och ingriper om det blir för högljutt, säger Johan, som under sina år som fartygsvärd har sett en hel del aggressivt våld, ofta som en konsekvens av för mycket alkohol. En gång blev det knivslagsmål på ett dansgolv och en kille föll blodig och knivskuren ner. Vid några tillfällen har han lyckats avvärja att folk faller eller knuffas överbord. Andra gånger har han fått trösta flickor som blivit antastade eller våldtagna, eller personer som bara mår dåligt.

Fartygsvärden Johan går flera ronder varje natt i korridorerna för att kolla att det är lugnt.

–  Man agerar bollplank ibland. Men när det handlar om fysiska övergrepp kontaktas sjuksköterskan som finns ombord. Och en polisanmälan görs alltid.

Hämningar släpper
Även om våldet har minskat ombord tycker Johan att det fortfarande blir för mycket ibland. Inte så förvånande kanske med tanke på att nära 6,5 miljoner passagerare per år passerar Viking Lines incheckning.

–  Det blir lätt så när kryssningen är som en chartervecka komprimerad till 22 timmar. Hämningar släpper, man gör saker man aldrig skulle göra annars. Det som upprör mig är föräldrar som tar med sina tonåringar. Hur tänker de?

”Äcklig köttmarknad”
Framför en hytt i en av Cinderellas oändliga korridorer står grabbgänget Oskar, Axel och Jimmy och delar en flaska starksprit. Bakom den halvöppna hyttdörren syns några tjejer och killar. Alla är i gasen. Oskar har blivit bjuden på resan av Axel och är på sitt livs första kryssning. Så här kring midnatt är han föga imponerad.

–  Nä, det är inget kul. Jag har kommit hit för att dricka och få ligga. Vi får väl se vad som händer. Jag tycker att det känns som en äcklig köttmarknad här, inget jag gillar, säger han och halsar ur flaskan.

Han säger att han druckit sedan nio i morse för att ”komma i form”. Trots det verkar han inte särskilt påverkad. Axel och Jimmy flinar. Snart ska gänget dra iväg bort till diskot.

Axel, Oskar och Jimmy har druckit sedan morgonen och är rejält i gasen framåt midnatt. De har inte hörsammat Viking Lines krav på alkoholförbud i korridorerna, utan skålar glatt med kvarting.

–  Fan, va kul vi ska ha!

Våldet har minskat
Cinderellas befälhavare Tobias Cronéer tycker att det har blivit bättre. För ett par år sedan var våld mot personalen, misshandel och mycket folk i arresten vardagsmat.

–  Vi, tillsammans med flera andra rederier, kom överens om att vi måste ta tag i problemen. Och bland annat höjningen av åldergränsen under helger och de stängda taxfree-butikerna har bidragit till att våldet minskat avsevärt, säger han.

Någon statistik som visar minskningen vill man dock inte lämna i från sig på Viking Line. Stockholmspolisens interna statistik visar att en liten minskning av våldtäkter ombord har skett. Förra året anmäldes 38 våldtäkter, mot 43 året innan. Av dessa 43 härrörde 71 procent från Vikings Lines båtar, som polisen kallar ”partybåtar”.

–  Det är ändå bra, med tanke på att början av 2009 såg väldigt mörk ut, med ett stort antal anmälningar om våld. Vi tog kontakt med rederierna och slöt ett avtal om att försöka minska problemen, bland annat genom de åtgärder man nu vidtagit, säger Mats Gelin på Stockholmspolisen.

Lugn natt
Klart är i alla fall att den här kvällen och natten blev förhållandevis lugn. Ingen hamnade i fyllecellen, ingen omhändertogs, inget allvarligt brott rapporterades.
Framåt lunch stöter vi på grabbgänget från korridorfesten. De är lite skakis efter nattens festande och halsar glupskt ur en läskburk.

– Fan, vad gott, säger Jimmy.

Oskar berättar att de partajade till klockan fem på morgonen. Och jo, han fick faktiskt ett ligg. Och jo, det var faktiskt skitkul att åka på kryssning!

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Marc Feminia

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer