Kvinnor

Kvinnor dricker för att få en paus

Alkohol används av kvinnor som ett sätt att få en paus från ansvar för arbete och hem. Det har alkoholindustrin tagit fasta på i sin marknadsföring.

En ny skotsk studie visar att kvinnors skäl att dricka alkohol ofta är att för en stund slippa ifrån ansvar för både avlönat och oavlönat arbete. De kvinnor mellan 30 och 50 som ingick i studien rapporterade att de upplevde att de fick en ”time out” och tillfälligt kunde återvända till en yngre mer sorglös version av sig själva.

I artikelns diskussionsavsnitt skriver forskarna: ”Alkoholindustrin har varit kreativa när det gäller att hitta associationer mellan kvinnors drickande och deras nöje och oberoende. Till exempel begreppen ’wine o’clock’ och ’me time’ som används i marknadsföringen av sk Mommy Juice-viner.”

– Vår forskning visar att kvinnor i medelåldern ser drickande som ett snabbt och bekvämt sätt att koppla av från ansvar för arbete och hem. När man ser till den arbetsbörda kvinnor har under den här delen av livet är det inte så förvånade att kvinnor ser alkohol som ett sätt att slappna av och umgås med andra, säger Carol Emsli, chef för Substance Use and Misuse Group vid Glasgow Caledonian University och ansvarig för studien, till Herald Scotland.

Hon tillägger att det är viktigt att också ta reda på vilka andra sätt kvinnor använder för att vila och koppla av så att inte alkohol framstår som enda sättet.

Hennes kollega, professor Kate Hunt, enheten för social- och folkhälsovetenskap vid samma universitet, påpekar att vi ska vara vaksamma på hur vi påverkas av media.

– De här resultaten visar hur alkoholreklam och andra bilder av alkohol effektivt har fått oss att koppla ihop alkohol med belöning och avslappning. Även om vi vet att många människor tycker om att koppla av med en drink, måste vi vara på vår vakt så att vi inte förmedlar bilden av att alkohol skulle vara en förutsättning för att koppla av, säger hon.

Läs mer:

http://www.heraldscotland.com/news/home-news/alcohol-delivers-time-out-say-mums.115970099

http://www.heraldscotland.com/comment/columnists/colette-douglas-home-on-a-slippery-slope-with-a-habit-that-is-hard-to-break.116036851

http://www.gcu.ac.uk/newsroom/news/article/?id=109385

Mer från Accent