Alkohol

KSAN startar namninsamling för global alkoholkonvention

Den svenska regeringen borde ta initiativ till en global alkoholkonvention med målet att halvera alkoholkonsumtionen på tio år. Det tycker KSAN som nu har startat en namninsamling för att sätta press på regeringen.

I onsdags tilldelades KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, priset som ”Årets ideella organisation” på Förebygg.nu i Göteborg. Nu har KSAN startat en namninsamling för att sätta press på den svenska regeringen att verka för en global alkoholkonvention med målet att halvera alkoholkonsumtionen till år 2025.

Upprinnelsen till KSAN:s initiativ var uppmärksamhetsveckan för alkohol som nyligen genomfördes i Sverige.

– Uppmärksamhetsveckan handlade om alkohol och kopplingen till cancer. Under veckan samlade jag på mig en massa bakgrundsinformation. När man ser så mycket fakta samlat blir det överväldigande. Alkohol har så stora konsekvenser för hälsan att man undrar vad vi egentligen håller på med och varför inget händer, säger Leena Haraké.

Som exempel på hur lite som händer tar hon en riksdagsmotion från 1978.

– Under mina efterforskningar hittade jag en motion skriven av Eric Enlund (FP) från 1978. Och där satt jag och undrade över samma frågor 38 år senare. Inte mycket har hänt på området, säger hon.

Det blev startpunkten för initiativet till den nya namninsamlingen.

Eftersom namninsamlingen gäller en global konvention kommer insamlingsformuläret snart att översättas till engelska.

Mer från Accent