Narkotika

KSAN jublar: pregabalin föreslås klassas som narkotika

I åtta år har KSAN kämpat för att få pregabalin narkotikaklassat. Ökat missbruk och fler beslag har nu fått Läkemedesverket att ta tag i saken.

Pregabalin är en substans som ingår i läkemedel mot epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Lyrica är ett lyckopiller som ofta skrivs ut till unga kvinnor och tjejer. Det är ”bra mot allt”, men vi fick tidigt signaler om att preparatet hade allvarliga biverkningar och har varit på regeringen sedan 2010 om att pregabalin (det verksamma medlet i Lyrica) ska narkotikaklassas, säger Leena Haraké, kanslichef på Kvinnornas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN.

Biverkningarna hon beskriver är allvarliga.

– Preparatet är beroendeframkallande och säljs ofta vidare illegalt. Abstinensbesvären är svåra, i värsta fall med hjärtsvikt eller självmord till följd, säger hon.

Enligt FASS är två tredjedelar av de som drabbas av biverkningar kvinnor.

– Och så länge preparatet inte är narkotikaklassat får de inte någon hjälp att hantera abstinensen och bli av med sitt beroende, säger hon.

Hon är upprörd över att det tagit så lång tid.

– I USA har pregabalin varit narkotikaklassat sedan 2005. Hade vi vetat att det skulle ta åtta år att få ett förslag om narkotikaklassning i Sverige vet jag inte om vi börjat ta i det. Men trägen vinner och det är en stor hälsofråga för kvinnor. Sjukvården ska ju inte se till att man får både psykiska och fysiska problem i stället för hjälp, säger hon.

Nu är hon dock mycket nöjd över Läkemedelsverkets förslag.

– Idag kan man inte vara annat än lycklig och nöjd. Vi har haft kontakt med Läkemedelsverket och de har haft ögonen på preparatet sedan 2016. Jag är så glad att de äntligen kommit fram med det här förslaget, säger hon.

Mer från Accent