Krogtäta Stureplan farligast i Stockholm

Stureplan är den farligaste platsen i Stockholms län visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort. Alkohol och nöjesliv är de gemensamma nämnarna för de platser där mest våld förekommer.

Enligt DN har polisen hittills i år tagit emot över 13 000 anmälningar om misshandel, våldtäkt och personrån utomhus. Johan Heed, tillförordnad närpolischef på Östermalm, säger till tidningen att risken att utsättas för våld ökar om du vistas på Stureplan under helgnätter.

− Våldsbrotten uppstår framför allt när det är väldigt många berusade på en liten yta, det kan vara exempelvis matställen, busshållplatser eller taxifickor.

Enligt kartläggningen finns de allra farligaste platserna i områden som har många uteställen. Bland de värst drabbade områdena är Brunkeberg (vid Sergels torg), Hötorgcity och Åsötorget (vid Götgatan och Södermalm). Fredrik Marklund, utredare på Brottsförebyggande rådet, som DN talat med, säger att det bästa sättet att förebygga våldsbrott är att ta bort ursäkter, vilket i stort sätt är synonymt med att begränsa konsumtionen av alkohol.

− För polisens del innebär detta en ökad kontroll av att krögarna följer lagstiftningen vid alkoholutskänkning, genom till exempel att besöka uteställen i sin uniform, eller övervaka med civilklädda poliser. Ett annat sätt är att minska provokationer, till exempel genom att se till att köer in till uteställen upplevs som rättvisa och inte diskriminerande.

Eva Ekeroth

Mer från Accent