Kritik mot nytt Lars Lerin-museum i Karlstad

Strax före jul beslutade den nyktre akvarellkonstnären Lars Lerin, som Accent tidigare har skrivit om, att flytta sitt privata museum från Laxön i Munkfors till Sandgrund i Karlstad. Men beslutet har väckt ont blod hos flera Karlstadskonstnärer, som anser att det är fel att kommunen gynnar en enskild konstnär.

De hade hellre sett en konsthall där fler konstnärer hade kunnat ställa ut – eller att kommunen satsade pengarna på att visa all kultur, inte bara konst.

– Odemokratiskt och olagligt, anser Asso Sand (MP),som dock får mot hugg av kommunstyrelsens ordförande Per Samuel Nisser (M).

– Det har varit ett politiskt beslut i både kommunstyrelse och fullmäktige och är demokratiskt väl förankrat. Köpet av fastigheten är en vanlig affär, säger han.

Kommunstyrelsen köpte Sandgrund för 22 miljoner kronor och renoverade för drygt sex miljoner. Avtalet med Lars Lerin innebär att han får driva verksamheten i nio år till en kostnad av tre miljoner kronor årligen. Hyran är omsättningsbaserad, vilket innebär att den kan fluktuera beroende på antalet besökare. Lars Lerin kommer inte att använda museet till enbart egen konst. Han kommer att jobba mot skolor och ha externa utställare.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer