Cannabis

Kritik mot italienskt legaliseringsförslag

Det italienska parlamentet diskuterar i december ett förslag om att legalisera cannabis. Läkaren Antonio Boschini, San Patrignano, är kritisk.

Accent har tidigare skrivit om att en stor grupp italienska politiker lagt fram ett lagförslag om att legalisera cannabis, och att det ska bli fritt fram att odla marijuana i hemmet för eget bruk. Gruppen Abele, som arbetar med missbrukare, har uttalat sig positivt, men det finns också kritiker. Det stora och välkända rehabiliteringscentrumet San Patrignano är helt emot legalisering av marijuana (som inte används av medicinska skäl).

– Staten får inte ge budskapet till ungdomen att det är okej att använda marijuana. Vi vet i dag att marijuana tillsammans med alkoholen lätt kan bli inkörsport till tyngre droger, och att den är skadlig för det centrala nervsystemet, säger läkaren Antonio Boschini, behandlingsansvarig på San Patrignano.

– Dessutom lär det knappast räcka med en legalisering för att få bort den organiserade brottsligheten från cannabismarknaden. Den kan alltid komma att sälja billigare, och till omyndiga till exempel, konstaterar han.

Lagförslaget ska diskuteras i parlamentet i december.

Mer från Accent