Krav från Polisförbundet om bättre koll på krogarna

ALMEDALEN: Polisförbundet och IOGT-NTO kräver nu tillsammans att tillämpningen av reglerna kring serveringstillstånden skärps. ”Vi skulle få mindre att göra”, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.

Under torsdagskvällen genomförde IOGT-NTO och Polisförbundet ett gemensamt alkoholfritt mingel i Almedalen. Både IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson och Polisförbundets ordförande Jan Karlsen pratade under kvällen om betydelsen av åtgärder som leder till att det alkoholrelaterade våldet minskar.

I en rapport från Brottsförebyggande Rådet framgår att åtta av tio våldsbrott beror på alkohol. Ofta är både förövaren och offret alkoholpåverkade.

– Den höga alkoholkonsumtionen har ett högt pris, både ett samhällsekonomiskt och mänskligt, säger Sven-Olov Carlsson och Jan Karlsen.

Sven-Olov Carlsson menar att det finns ett bra regelverk kring serveringstillstånden men att tillsynen ofta är för dålig.

– Det viktiga är att reglerna följs och tillämpas konsekvent av samtliga krogar, säger Sven-Olov Carlsson.

Jan Karlsen håller med:

– Det är viktigt att krogarna håller koll på åldersgränserna och inte överserverar gästerna, och att kommunerna sköter kontrollen effektivt. Det leder till att Polisens arbete underlättas.

PA

Mer från Accent