Narkotika

Stor ökning av medicinsk marijuana bland tonåringar

Antalet 18-20-åringar som har licens från läkare för så kallad medicinsk marijuana har ökat kraftigt i Colorado. För många kan det vara ett sätt att komma runt åldersgränsen på 21 år för den legaliserade försäljningen.

När Colorado legaliserade marijuana för rekreationellt bruk genom folkomröstningen i november förra året sattes åldersgränsen för inköp till 21 år. Nya siffror visar att åldersregleringen bara delvis är effektiv – många unga kommer åt drogen helt lagligt via licenser för så kallad medicinsk marijuana.

I december 2009 var det 1802 licensinnehavare som var mellan 18 och 20 år gamla. I december 2012 hade siffran ökat till över 4000, och i maj i år fanns 4528 18-20-åringar med rätt att handla och konsumera marijuana.

Över 72 procent av 18-20-åringarna har enbart ”kraftig smärta” listat som orsak till licensen och närmare 80 procent av dem är män.

Siffrorna begärdes ut och offentliggjordes nyligen av organisationen Smart Colorado, som vill sätta ”det allmännas intressen före marijuanaindustrins”.

Nyligen släpptes också en revisionsrapport som visar att läkare skriver ut marijuana på lösa grunder. Rapporten visar också att hälften av de över 100 000 licenserna för medicinsk marijuana härstammar från enbart 12 läkare. En av läkarna har ensam skrivit ut marijuana till 8400 patienter.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer