Köttfärs och ett glas vin på Ica

DRUGNEWS. Ica Kvantum i Liljeholmen blir först i landet att servera alkohol till kunder på en matstormarknad. I torsdags öppnade vinbaren, men forskare varnar för att det sker på bekostnad av folkhälsan.

Trots att stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Liljeholmen sade nej i höstas så fick butiken senare tillstånd att servera öl och vin till kunder i den kombinerade puben och stormarknaden.

Nu kan kunder handla köttfärs och dricka vin samtidigt i butiken i Stockholmsstadsdelen, rapporterar TV4 Ekonominyheterna. Helt perfekt att kunna ta ett glas och fundera över vad man ska handla, säger en kvinna.

Butikens försäljningschef Birger Carsson menar att mat och vin hör ihop och att kunder har efterfrågat det. Han tror att fler matbutiker kommer att följa efter. Enligt uppgift har konkurrenter redan lagt in ansökningar om serveringstillstånd för restaurang i livsmedelsbutiker.

Tjänstemännen i stadsdelen varnade för att det skulle kunna bli svårt att överblicka att alkohol inte langas vidare och att minderåriga kan komma åt kvarvarande slattar. Men Ica-butikens fick rätt i senare instans.
Alkoholforskare Håkan Leifman på Karolinska institutet ser fler problem när nu drickande flyttar in i matbutiker.

– Det är ytterligare steg i en slags vardagsintegrering av alkohol. Den finns på fler ställen, blir mer lättillgänglig och blir inte minst frestande för dem som redan dricker mycket, säger han till TV4.

• En undersökning från Sorad (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) på Stockholms universitet visar samtidigt att fler svenskar stöder en restriktiv politik. Och färre är positiva till att kunna köpa vin i dagligvarubutik, som alternativ till Systembolag. Bara 31 procent av kvinnorna och 42 procent av männen ville ifjol kunna köpa alkohol i matbutiker, jämfört med 56 respektive 69 procent år 2002.

Drugnews/SL

Mer från Accent