DRUGNEWS. Ett sprutbyte för narkomaner ska öppnas i Stockholm för att minska spridning av hiv och gulsot. Det beslutade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd som väntat i tisdags. ”Äntligen. Det var på tiden”, säger Berne Stålenkrantz, ordförande i Svenska Brukarföreningen till Drugnews.
– Det är en viktig symbolfråga att börja värna hälsan för de som ännu inte slutat med narkotika, säger han och hoppas att det inte kommer att ställas för höga krav på dem som besöker programmet och vill ha rena sprutor.
Beslutet i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd om sprutbyte på försök togs med rösterna 8-5 där bara Moderaterna röstade emot.
Den länge omstridda frågan om ett sprutbyte för att förebygga smittspridning verkar alltså avgjord i Stockholm, även om kommunen måste fatta sitt beslut om en gemensam ansökan till Socialstyrelsen.
Det är landstingsrådet Birgitta Rydbergs (FP) som lade fram sprutbytesförslaget. Hon har under processen gått från att vara hårdnackad motståndare till att nu kunna tänka sig ett försök med en utvärdering efter fyra år.
– Evidensen är svajig om sprutbytens effekt, men jag tycker att det är värt att pröva som del i samlad strategi mot missbruk och smittspridning med även andra insatser som rådgivning, testning och uppsökande, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg till Drugnews.
Men hon har partivänner i landstinget som ser beslutet som ”en djupt beklaglig eftergift till en växande storstadsopinion som är ointresserad eller rent av fientlig till en fortsatt restriktiv narkotikapolitik”, skriver Lennart Rohdin i ett pressmeddelande och uppger att han skulle röstat med Moderaterna om ärendet avhandlats i landstingsfullmäktige.
– Det finns en splittring i FP i frågan och jag uppmanar ingen att rösta mot sin övertygelse. Evidensfrågan är svajig om sprutbyte, men jag anser att en bred verksamhet med även andra insatser som rådgivning, testning och uppsökande är värt att pröva, säger Birgitta Rydberg.
Hon poängterar att beslutet att dela ut rena sprutor till narkomaner inte ger avkall på att fortsätta föra en restriktiv narkotikapolitik.
Men Per Johansson på Riksförbundet narkotikafritt samhälle anser att beslutet är ”en försvagning av restriktiviteten i politiken” och att sprutbyten dessutom inte minskar smittspridning.
– Politikerna låter ideologi och känslor styra, inte kunskap. Istället får vi nog tyvärr se framöver att narkomaner kommer att avlida med en spruta i armen som tillhandahållits av samhället. Det är ju många fler som dör av missbruket än av hiv-smitta, säger han.
Per Johansson hade före beslutet mejlat uppgifter till landstingspolitikerna om att en ny brittisk forskningsöversikt publicerad i tidskriften Addiction inte finner stöd för att sprutbyten förebygger hiv och hepatit C. Men nämnden följde inte hans uppmaning att skjuta på beslutet för att sätta sig in i de nya uppgifterna.
• Sprutvännerna i Stockholm hoppas att ett program kan startas till hösten, men det beror på hur skyndsamt kommunen beslutar. Förutom de nuvarande sprutbytena i Lund och Malmö ska ett nytt program startas i Helsingborg. Frågan är om fler orter i landet nu kommer att följa efter huvudstaden med ansökningar om att få börja dela ut sprutor till narkomaner.
Drugnews/Sven Liljesson
Ny studie ifrågasätter sprutbyten. Läs mer.