"KD-förslag andas populism"

DRUGNEWS: KD:s partiledning vill förenkla ”alltför rigida” alkoholregler. Exempelvis tillåta krögare att krydda brännvin efter eget recept, ta bort krav att servera varm mat och ge permanent serveringstillstånd för catering i slutna sällskap. Men förslagen får intern kritik för ”populism”.

”Vi kristdemokrater har ofta sagt ja till varje reglering av alkoholen utan att reflektera över nödvändigheten i varje detalj. Vi vill därför bidra till att förändra och förenkla flera alltför rigida regler kring alkoholförsäljningen”, skriver partiledare Göran Hägglund, folkhälsominister Maria Larsson och finansmarknadsminister Mats Odell på Dagens Nyheters debattsida .

Den självkritiska artikel tar upp även andra frågor om att stå upp för ”verklighetens folk” och dess rätt att leva sina liv utan pekpinnar. Och att ju mer levande och starkare det civila samhället är, desto större blir värnet mot politisering och regleringar.

De angivna förslagen är i överensstämmande med alkoholutredningens förslag i våras. Men utspelet från KD-ledningen får intern kritik.

– Det är oväntat och andas populism. Det ska nog ses som försök värja sig från att vara ett förbudsparti och Hägglunds tidigare kritik mot kultureliten, säger Owe Ranebäck, ledarskribent på kristna nykterhetsrörelsen Blå Bandets tidning, till Drugnews.

Ranebäck anser att särskilt förslaget om att ge cateringföretag stadigvarande tillstånd servera alkohol i slutna sällskap kan öppna för ökad tillgänglighet och konsumtion. 
- Möjligheten för tillsyn blir obefintlig, vem som helst kan bilda en förening och ses som slutet sällskap, säger han.

Owe Ranebäck, som själv är aktiv kristdemokrat och ordförande i partiets nomineringskommitté i Örebro län, varnar för att utspelet kan uppfattas som avsteg från en restriktiv alkoholpolitik. Och frågan är var KD hamnar slutligen i den känsliga frågan om gårdsförsäljning av alkohol som delar alliansregeringen i att ta fram proposition till ny alkohollag.

– Om man hoppas vinna röster så här, så kan det vara ett felslut. Det kan istället uppfattas som bristande trovärdighet från den restriktiva linje man hittills drivit, i EU och på hemmaplan. Alkoholpolitik är en skyddslagstiftning och kan inte jämföras med fritt val i barnomsorgen, säger han.

Samtidigt som KD-ledningen nu flaggar för att luckra upp några regler på alkoholområdet, så har rödgröna oppositionen enats om att driva på för en tuffare alkoholpolitik. En bred S-MP-V-motion som lagts betraktar Owe Ranebäck som ”den skarpaste på flera år”. Den borde ge kristdemokraterna råg i ryggen i regeringsförhandlingarna att driva en restriktiv alkoholpolitik, inte tvärtom, menar han.

Av Drugnews/SL

Du kan läsa KDs debattartikel här.

Anna Carlstedt bloggar om förslagen här och Peter Moilanen skriver på IOGT-NTOs blogg I Rörelse.

Mer från Accent