Jurij Fedotov ny UNODC-chef

DRUGNEWS. Den ryske karriärdiplomaten Jurij Fedotov har utsetts till ny chef för FN:s narkotikakontrollorgan UNODC. Han efterträder Antonio Maria Costa, som lett organisationen sedan 2002.

Förenta Nationernas generalsekreterare Ban Ki-Mon har utsett det Jurij Fedotov till ny chef för UNODC, FN:s organ mot droger och organiserad kriminalitet. Fedotov är idag Rysslands ambassadör i Storbritannien och har tidigare bland annat varit andra man på Rysslands FN-delegation i New York.
Fedotov, född 1947, har ingen direkt narkotikapolitisk bakgrund, däremot antas det ha spelat roll för beslutet att han blir den ende ryss som leder något betydande FN-organ.

Utnämningen har kritiserats i harm-reduction-kretsar som är kritiska till att en ryss utses och är oroliga för att Fedotov ska företräda den ryska linjen, där till exempel inte sprututbyte ingår, i sitt nya uppdrag.

Fedotov var tippad att få positionen, men uppemot ett 20-tal personer ska ha varit aktuella – bland andra Colombias EU-ambassadör. Även Sveriges ambassadör i Wien, Hans Lundborg, har nämnts som kandidat.

Drugnews/JÖ

Mer från Accent