Jobbigt säga nej till alkohol

Sex av tio har valt bort ett socialt sammanhang för att de inte velat dricka alkohol. Ungefär lika många tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol. Det visar en ny undersökning från IQ.

Det sociala trycket kring alkohol gör att det är svårt att tacka nej, även om man helst skulle slippa dricka. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört bland drygt 500 personer i åldrarna 18-25 år på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

68 procent av kvinnorna och 60 procent av männen som deltagit i undersökningen tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol. Över hälften har valt bort ett socialt sammanhang för att de inte har velat dricka alkohol – 65 procent av kvinnorna och 55 procent av männen.

– Det finns en klar förväntan att man bör dricka alkohol när man går ut. Undersökningen visar också att 84 procent dricker alkohol på krogen eller när man festar. Är man inte gravid eller kör bil avviker man från normen och man behöver på olika sätt motivera varför man inte dricker, säger Magnus Jägerskog, vd IQ.

Undersökningen presenterades på tisdagen vid ett seminarium i Almedalen.

Pierre Andersson

Mer från Accent