#nykterfrizon

Jan Linde kommer inte kandidera till distriktsstyrelsen

Jan Linde har nu meddelat valberedningen för IOGT-NTO Göteborg Bohuslän att han inte kommer att kandidera för omval till distriktsordförande.

Jan Linde lämnar sitt uppdrag som distriktsordförande och kandiderar alltså inte för omval vid distriktsårsmötet den 14 april. Ulf Nilsson, ledamot i valberedningen, bekräftar.

– Det stämmer. Jan Linde har meddelat att han inte kommer att kandidera, säger han till Accent.

Bakgrunden är en intervju i Accent där Jan Linde, ordförande i IOGT-NTO Göteborg Bohuslän, överraskande backade från ett besked han lämnat den 20 december. Han meddelade då skriftligt i flera facebookgrupper att han, på grund av rörelsens eget metoo-upprop #nykterfrizon, inte skulle kandidera för omval, och bad samtidigt om ursäkt.

Men i Accents intervju sade han sig inte längre vara säker på att han bör lämna styrelsen: ”Det kan bli så att jag avgår, men det beror på vilket pris rörelsen i Göteborg får betala”, sade han. Ett uttalande som många har reagerat starkt på.

I en intervju som publicerades i Accents webbtidning accentmagasin.se i fredags sade IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero att ”Vi förväntar oss att Jan Linde står fast vid den överenskommelse som han själv medverkade till”. Sedan dess har samtal pågått för att klara ut situationen, som nu ser ut att vara löst.

– Det hedrar honom  att han väljer att hålla sig till det löfte som han gav i december, kommenterar Johnny Mostacero.

Ulf Nilsson i valberedningen:

– Vi i valberedningen tycker att det är bra att han själv tagit beslutet, så behövde inte vi ta ställning. Nu jobbar vi på att forma en bra styrelse, säger han.

Accent söker Jan Linde för kommentar. Göteborg och Bohusläns distrikts årsmöte äger rum den 14 april.

Artikeln har uppdaterats, och uppdateras löpande.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent