#nykterfrizon

”Jag har inte gjort något kriminellt”

Strax före jul meddelade distriktsordföranden Jan Linde att han på grund av #nykterfrizon inte ställer upp för omval. När Accent intervjuar honom är han inte längre säker på det.

Det kan bli så att jag avgår, men det beror på vilket pris rörelsen i Göteborg får betala, säger han.

I december 2017 hade Jan Linde, ordförande i Göteborgs och Bohusläns distrikt och fram till kongressen 2017 ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, ett möte inbokat med förbundsordföranden. Innan mötet fick han veta att även biträdande generalsekreterare Andrea Lavesson skulle närvara. Det är Andrea Lavesson som hanterar personärenden i samband med #nykterfrizon.

Under mötet konfronterades han med vittnesmål som gjorts i gruppen #nykterfrizon och där personer senare tagit kontakt med Andrea Lavesson och berättat att deras inlägg handlat om just Jan Linde.

– Först blev jag väldigt förvånad, för jag kände inte igen mig, säger han.

Några av situationerna kunde han komma ihåg, andra hade han inga minnen av.

– Jag blev väldigt ledsen när man säger att ”du förekommer väldigt mycket”. Jag har inte gjort något kriminellt, inte tagit på några bröst eller muttor, eller kommit med skamliga förslag, säger han.

Jan Linde fick några dagar på sig att överväga hur han såg på vilka konsekvenser det skulle bli. Hans upplevelse av samtalet var att ledningen önskade att han skulle lämna sin post vid årsmötet i april. Den 20 december publicerades därför ett uttalande med just det budskapet från honom i ett flertal diskussionsgrupper på Facebook. I uttalandet riktar han en ursäkt till ”de kvinnor jag sårat eller gjort obekväma.” Han skriver också att han vill samtala om frågan med andra, män och kvinnor i rörelsen.

Några har ifrågasatt att han inte avgår omedelbart.

– Om jag hade tafsat på en kvinna, eller gjort sexuella närmanden då hade jag naturligtvis med omedelbar verkan lämnat alla uppdrag. Nu kan ju det inte hända, för sådan är ju inte jag, säger han.

Att lämna ordförandeposten omedelbart menar han hade kunnat innebära stora problem för distriktet.

– Folk har hört av sig och sagt att jag måste fullfölja det jag startat. De hotar att också avgå om jag lämnar styrelsen.

Jan Linde har bokfört att han ägnade 600 timmar åt att vara distriktsordförande under 2017.

– Det motsvarar ungefär en tredjedels tjänst. Känns det värt att lägga 600 timmar om året samtidigt som någon säger till dig att du är ett dåligt föredöme i ditt ledarskap för du är inte snäll mot flickor? frågar Jan Linde.

Det finns ändå ett antal personer som vittnat om att de varit obekväma i ditt sällskap?

– Men det lär också finnas ett antal personer som är glada över att jag har lyft dem. Men de kommer ju inte till tals för nu är det rättegång som gäller.

Hur hade du velat att det här hade behandlats?

– Det vet jag inte, och det har säkert inte behandlats illa.

Jan Linde tar upp att det finns flera problematiska normer i IOGT-NTO-rörelsen, bland annat när det gäller ålder och kroppstyper.

– Det kan göra mig mer förbannad, säger han.

Han berättar att han fått stöd från vänner runt om i landet.

– Jag har fått många meddelanden från vänner, mest kvinnor, som tycker att jag inte ska tramsa med det här, säger han.

Andra har också hört av sig och frågat hur han kunnat göra något sådant. Själv tycker han att det som kommit upp i hans fall bleknar i jämförelse med mycket annat i #metoo-sammanhang.

– Det finns grader i helvetet. Och om jag är det värsta vi har då är vi jävligt långt från elden, säger han.

Inte alla vi gubbar har hängt med när det gäller jargong till exempel.

Jan Linde återger en situation då han kom in i en IOGT-NTO lokal just efter att ha läst i tidningen att män i Sverige attraheras av gravida kvinnor:

– Och då säger jag, ”åh, två gravida kvinnor, det har jag lärt mig att man ska tända på”. Och det har de gått och burit på i åtta år. Och tyckte att det var ett jävla sätt. Det kanske det var. Men var går gränsen för ett skämt?

Jan Linde, född på 40-talet, reflekterar över hur kvinnors roll i samhället förändrats under hans livstid. Han berättar hur han hotades med stryk i slutet av 1980-talet när han som aktiv i Socialdemokraterna lärde kvinnor att hålla apelltal på offentliga platser.

– Många män blir rädda när kvinnor får ta mer plats. Inte alla vi gubbar har hängt med när det gäller jargong till exempel. Får man säga det jag sa om gravida kvinnor? Nej, det får man inte. Men det var mer många år sedan och det hade jag inte sagt idag. Det viktigaste är väl att vi lär oss av detta, säger han.

Under arbetslivet upplevde han inte att det förekom sexuella trakasserier på hans arbetsplats.

– Men nu säger man att det beror på att vi män ser det på ett annat sätt än kvinnor. Så det kan jag ju inte vara helt säker på, konstaterar han.

Jan Linde säger att han känner sig rättslös i sin nuvarande situation.

– Det uppstår en slags mobb kring det här och då är det bekvämt att ha någon som man kan offra: ”Vi visar att vi tar det här på allvar genom att offra Janne.” Det är ett sätt att hantera det, men det är inte säkert att de kommer få rätt.

Han tror att det kan ligga annat bakom anklagelserna.

– Jag är ganska rak, tuff och vet hur man tar för sig. Om man är en person som jag så har man både vänner och fiender.

Han beskriver att han befinner sig i konflikt kring fastigheter i rörelsen, och att han genom det arbetet dragit på sig fiender.

– Men det här (#nykterfrizon) är ju anonymt, det är själva förutsättningen. Så jag får gissa vem det är. Och när jag frågar om det så får jag svaret att det är för att jag inte ska hämnas.

Han vet inte hur hans framtida engagemang i rörelsen kommer att se ut.

– Det kan bli så att jag avgår, men det beror på vilket pris rörelsen i Göteborg får betala.

Så du är inte säker på att du kommer avgå?

– Jag vet att om jag avgår så kommer de som utgör distriktsstyrelsen idag i stort sett också lämna, därför att de tycker att det vi gör nu är viktigt och det kräver att jag finns med. Så de är ju mer upprörda på mig för att jag sagt att jag ska lämna än för att jag eventuellt skulle ha gjort några dumheter.

Intervjun går mot sitt slut och Jan Linde har affärer med många att ta hand om innan han åker till Jönköping på ytterligare ett rörelseuppdrag.

– Det här blir inte lätt för dig att skriva, är hans avskedsord.

Om du vill veta mer om #nykterfrizon så kan du lyssna på avsnitt 19 av Accentpodden. Du kan även läsa all vår rapportering i ämnet här.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Dåligt bemötande ställs på sin spets

Nära var femte medlem som är ”mycket aktiv” har det senaste året känt sig otrevligt eller illa bemött i IOGT-NTO. För Lina Bobergs del innebär det att hon överväger att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen.

Kommentar: Synliggör konflikten

Ett år efter att Accent publicerade uppropet #nykterfrizon publicerar vi nu en uppföljning där vi försöker få ett grepp om vart …

Mer från Accent